Start la consolidarea şi restaurarea Bisericii „Sfânta Treime” din Centrul Istoric al Slatinei. Investiţie de aproape şase milioane lei, fonduri europene

Biserica „Sfânta Treime” din Centrul Istoric al Slatinei va fi consolidată şi restaurată în cadrul unui proiect cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional (POR), anunţul fiind făcut marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.

Proiectul se implementează prin intermediul Programului Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 5 - Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, Prioritatea de investiţii 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural.

Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni, de la data semnării contractului de finanţare şi are o valoare totală de 5.991.710,27 lei, din care finanţarea nerambursabilă FEDR 4.998.249,01 lei, finanţare nerambursabilă de la bugetul naţional 764.438,08 lei şi cofinanţarea beneficiarului 117.605,86 lei.

Prin implementarea proiectului se urmăreşte crearea unor avantaje competitive la nivel regional prin conservarea şi promovarea patrimoniului cultural existent contribuind astfel şi la dezvoltarea turismului cultural zonal, precum şi la creşterea numărului de vizite la acest obiectiv de patrimoniu.

Biserica a fost zidită în jurul anilor 1641-1645, de Ghenea Brătăşanu şi soţia sa Florica. În anii 1784 şi 1886, lăcaşul de cult a suferit lucrări de refacere şi reparare, pictura din cadrul său datând din anul 1851.

Preotul paroh Iulian Martin a declarat că, la finalizarea acestui proiect, biserica va arăta ca atunci când a fost construită, la 1645, în timpul domniei lui Matei Basarab.

„Imobilul este încă într-o stare bună. Pictura actuală este de la 1865, fiind realizată de un ucenic al pictorului Gheorghe Tătărăscu, Constantin Petrescu. Biserica a avut, în decursul timpului, mai multe intervenţii asupra picturii şi asupra consolidării. Cea mai recentă intervenţie asupra picturii a fost în 2004, când s-a spălat pictura şi s-a intervenit asupra câmpului în imitaţie de marmură. Prin acest proiect se urmăreşte aducerea bisericii la forma iniţială de la anul 1645, din timpul domnitorului Matei Basarab”, a declarat părintele Martin.