Locuinţă socială pentru cumnatul „sărac”, cu firmă, al fostului primar din Caracal, Edi Ciocăzanu

Relaţia amoroasă pe care a închegat-o cu secretara sa nu i-a adus fostului primar al municipiului Caracal, Eduard (Edi) Ciocăzanu, doar necazuri de ordin sentimental care au culminat cu divorţul de soţie, ci şi obligaţii faţă de noile sale rude după ce fostul edil s-a căsătorit cu amanta. Deşi nu vorbim de favorizarea rudelor de gradul I, care ar fi atras sancţionarea conflictului de interese, acordarea unei locuinţe sociale de care a beneficiat una dintre noile sale rude, în condiţii extrem de dubioase, ne-a atras luarea-aminte într-atât de mult încât să începem să scormonim prin documentele oficiale ale instituţiei. Iată ce am găsit.

Mandatul fostului primar din Caracal nu a fost traversat doar de probleme de administraţie, ci şi de un scandal sentimental de proporţii care a explodat, în 2013, în presa centrală şi locală. Odată descoperită, relaţia de amor a edilului cu secretara a dus la divorţul acestuia de soţie şi la căsătoria cu amanta, oficializată la începutul anului 2014. Imediat după eveniment, fratele noii soţii, Ionuţ Andi Belea, căsătorit, cu un copil, a intrat în posesia unei locuinţe sociale, un apartament cu două camere situat în blocul 61 de pe strada Vasile Alecsandri.

 

Coincidenţa este prea mare pentru a nu atrage suspiciuni, ţinând cont de faptul că cererea pentru acordarea unei locuinţe sociale era depusă de proaspătul cumnat al edilului din 2007 şi că în tot acest timp comisiile de analiză a solicitărilor nu găsiseră motive să îi acorde un punctaj prea mare pe lista de priorităţi. Îl găseşte însă Comisia nr. 1, a cărei componenţă a fost actualizată în martie 2014, imediat după căsătoria primarului cu sora solicitantului, care îi acordă acestuia cel mai mare punctaj, propulsându-l în capul listei de priorităţi.

 

Suspiciunea este cu atât mai mare, cu cât, înainte cu doar câteva luni, în 31 octombrie 2013, pe „lista definitivă privind soluţionarea cererilor de locuinţe şi stabilirea ordinii de prioritate pentru repartizarea locuinţelor pentru tineri, construite prin programul Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, destinate închirierii în municipiul Caracal”, cel care avea să devină cumnatul primarului figura la poziţia 26, potrivit punctajului obţinut. Ce s-a întâmplat în doar câteva luni în privinţa condiţiilor îndeplinite de Ionuţ Andi Belea ar putea reieşi dintr-o verificare amănunţită a acestora şi a documentelor care le atestă.

Salt de pe locul 26 în capul listei de priorităţi

Cum, necum, ruda primarului a apărut prima pe lista privind ordinea de prioritate în soluţionarea cererilor de locuinţe sociale care a făcut obiectul proiectului de hotărâre nr. 188 din 25.07.2014, iniţiat de primarul municipiului şi care a rămas definitivă prin Hotărârea Consiliului Local nr. 124, aprobată în şedinţa consiliului local din 29.08.2014. Lista cuprindea 40 de nume, Ionuţ Andi Belea figurând cu cel mai mare punctaj, de 61 de puncte. În aceeaşi şedinţă de consiliu, bucurându-se de un raport favorabil din partea Direcţiei Administraţie Publică Locală din cadrul primăriei emis cu o săptămână înainte de aprobarea listei de priorităţi şi de o notă internă la fel de favorabilă din partea Compartimentului Concesiuni, Contracte, Acorduri, pregătită, de asemenea, cu nouă zile înainte de a se şti dacă lista va fi sau nu aprobată, prin Hotărârea 125, cumnatului Belea îi este repartizată o locuinţă socială, un apartament cu două camere situat în Blocul 61 din strada Vasile Alecsandri populat de persoane defavorizate. Cât de defavorizat este cumnatul fostului primar vom vedea ceva mai jos. Până atunci, să dăm cuvântul fostului edil.


„Chestia nu e nici legală, nici morală, e conform legii. Nu primarul se ocupă de-astea. S-au făcut anchetele sociale, s-au dat la comisii, comisiile stabilesc repartiţiile, nu stabileşte primarul vreo repartiţie. Care e ilegalitatea? Că putea să ia, putea să nu ia. Nu e problema mea să analizez nişte dosare. Dosarele toate se prezintă, în urma rapoartelor, la comisiile de specialitate din consiliu. Deci, dacă era ceva, comentau consilierii de-atunci. Faptul că e şi el printre ăia..., păi dacă ar fi ceva anormal, probabil actuala conducere l-ar scoate afară, dacă nu ar îndeplini condiţiile. Sunt ferm convins”, a comentat fostul primar al Caracalului situaţia.

„Defavorizat” cu firmă


Cumnatul fostului primar lucrează în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, la subunitatea din Caracal, iar soţia sa este cadru didactic la Şcoala Gimnazială nr. 2, titularizată pe post, spun surse apropiate familiei, tot în timpul mandatului de primar al lui Eduard Ciocăzanu. Imediat ce a pus mâna pe apartamentul din strada Vasile Alecsandri, în detrimentul altor persoane care nu au avut şansa unui cumnat primar, beneficiarul norocos şi-a pus la punct şi o afacere în domeniul transportului de persoane. Mai precis, a intrat în rândul taximetriştilor nu ca şofer angajat, ci ca titular al Întreprinderii Individuale Belea Ionuţ Andi, înregistrată la Registrul Comerţului sub numărul F28 /512 /2014.


Să mai spunem că tatăl său, actualul socru al fostului primar, Ion Belea, deţine o ditamai vila pe strada Mihai Viteazul, la numărul 54A, dar şi un apartament cu patru camere şi dependinţe în Blocul A4 de pe strada Aleea Plopilor, apartament cumpărat în 6 mai 2014, la preţul unei garsoniere confort unu, de la un caracalean. Asta este însă o poveste interesantă care trebuie tratată aparte.


Întrebat dacă, într-adevăr, în acest context, cumnatul său avea nevoie de o locuinţă socială, Eduard Ciocăzanu a găsit o explicaţie:
„Dacă nu te înţelegi cu părinţii este obligatoriu să te ţină părinţii? El nu avea o relaţie specială cu părinţii”.

 

Şi totuşi, cumnatul ex-primarului îşi conduce afacerea cu taximetria din casa tatălui său, unde şi-a stabilit sediul firmei.

•••

Situaţia chiriaşilor care beneficiază de locuinţe sociale este verificată anual de autorităţile administraţiei publice. N-ar fi rău dacă la următoarea verificare cazul prezentat mai sus ar genera o hărnicie mai accentuată din partea celor care au astfel de atribuţii.