Grâul dur de la Vişina, exportat în Italia. Macaronarii îl importă pentru pastele lor tradiţionale

Managerul fermei Agromec Vişina, Ştefan Stănescu, a mai făcut un experiment în acest an. Acesta a cultivat în premieră 90 de hectare cu grâu dur, un tip de grâu extrem de apreciat de italieni, care sunt dispuşi să-l importe de pe ogoarele de la Vişina. Pentru a satisface cererea italienilor, Stănescu a mai convins un alt fermier din zonă să cultive grâul dur.

Tone de grâu dur din zona Vişina vor lua drumul Italiei, după ce Ştefan Stănescu a perfectat un acord pentru a exporta întreaga cantitate obţinută de pe cele 90 de hectare deţinute de acesta în ferma sa de la Vişina.

Ştefan Stănescu spune că a mai convins un alt fermier să cultive grâu dur pentru a putea să exporte.

„Grâul dur este un grâu special pentru paste, este diferit de grâul normal. Are o producţie mai mică, dar preţul este mult mai mare faţă de grâul normal. În Italia, se consumă zece milioane de tone, dar ei produc doar patru milioane de tone. În zona de sud a ţării, grâul dur se comportă destul de bine în verile un pic mai secetoase. Împreună cu un alt fermier din judeţul Olt, am pus acest grâu dur ca să strângem o cantitate suficientă. Eu am cultivat 90 de hectare, iar el o sută de hectare, astfel încât să obţinem o cantitate optimă pentru barjă, să o putem exporta pe tir, în Italia”,
a spus Ştefan Stănescu.

Tânărul fermier spune că preţul pe tona de grâu dur la bursă este de 240 de euro.

„Am văzut recent că preţul la bursă pentru tona de grâu dur este de 240 de euro.  Dacă depăşeşte două sute de euro este bine, chiar dacă producţia este mai mică faţă de grâul normal, se compensează. Sunt curios cum vom ieşi, pentru că este primul an când cultivăm acest tip de grâu. Şi în perioada comunistă acest tip de grâu s-a cultivat în această zonă. După căderea regimului instaurat de Ceuşescu, toate relaţile economice din exteriorul ţării au căzut. Acum se vor relua natural”,
a conchis Stănescu.