Dacia de 5.000 de euro, care n-a costat niciodată în mod real doar 5.000 de euro, ci cel puţin 5.800 (fără a lua în calcul Programul Rabla), a fost lansată în urmă cu mai bine de 10 ani. Zece ani în care s-a trecut de la o maşină destinată celor care cumpărau până atunci automobile la mâna a doua în jurul a 3-6.000 de euro, şi care aveau astfel posibilitatea să dea acei bani ca avans pentru o maşină nouă în cadrul unui credit care nu lua pielea de pe ei, la o maşină cumpărată mai ales în zona superioară celor 8.000 de euro.
Dar cum va evolua maşina naţională aflată în al doilea deceniu al său? Deja a cucerit Europa, chiar dacă vânzările de Sandero şi Duster i-au luat-o cu mult înainte. În ciuda celor care desconsideră încă marca Dacia, adevărul este că produsul cheie de la Mioveni a evoluat destul de mult în primii săi zece ani de viaţă, iar ceea ce se va întâmpla de acum încolo ar putea să surprindă multă lume. Evoluţia Dacia în următorii ani este strâns legată de lansarea faceliftului la Logan 2 (în această toamnă sau cel târziu în 2016), apoi de lansarea lui Logan 3, undeva prin 2020. Dacă vorbim de 2025, vom vorbi, aşadar, de faceliftul lui Logan 3. Dar să vedem cum a evoluat maşina noastră în primii săi 10 ani de viaţă.
Dacia Logan 3 din 2025: ce ne putem aştepta?
În mod clar, Dacia va rămâne o marcă low-cost, chiar dacă, urmând creşterea generală de preţuri ale maşinilor, Logan 3 (lansat prin 2020) va porni probabil de la circa 9.000 de euro, iar cea mai dotată versiune va trece cu puţin de orizontul celor 15.000 de euro. Să nu uităm că şi restul maşinilor vor urca ca preţ în mod similar.
În primul rând, ne putem aştepta la introducerea în opţiune a transmisiei automate încă de la faceliftul lui Logan 2, inclusiv pe modelele destinate Europei de Vest. Apoi, pilotul automat deja prezent pe alte modele Dacia va fi prezent şi pe Logan 2 încă de la facelift. Normele de poluare europene vor forţa Dacia să adopte motorizările Euro 6 tot pe Logan 2, motorizări care se vor produce chiar aici, în România. Dar la orizontul anilor 2020, se va purcede la implementarea normelor Euro 7, astfel că motoarele unui Logan 3 din 2025 vor fi cu siguranţă Euro 7.
Ce va însemna asta? Două lucruri foarte importante: costuri suplimentare la cumpărarea maşinii, dar şi un consum mai mic cu cel puţin 1 l/100 km. Nu vă strâmbaţi, Loganul III din 2025 pe benzină şi 90 CP ar putea consuma sub 4 l/100 km, fără a fi neapărat un plug-in hibrid. Vom avea cu siguranţă sistemul Start-Stop pe Logan 3, precum şi elemente care permit reducerea dramatică a consumului de carburant (turbină cu geometrie variabilă, eventual a doua turbină, recuperarea gazelor de eşapament nearse etc).
Este de aşteptat, de asemenea, ca dieselurile să iasă din oferta Dacia în jurul acestui an, din cauza costurilor prohibitive la care vor fi supuse aceste motorizări în anii care vin, având în vedere tehnologiile costisitoare de reducere a emisiilor de particule cancerigene. Pur şi simplu va fi mai ieftin să cumperi un Logan pe benzină cu sistem Start-Stop şi o baterie suficient de bună pentru a rezista traficului urban, decât să plăteşti penalităţile pentru un diesel.
Apoi, fără îndoială că sistemele de asistenţă ale şoferului vor fi fost deja impuse pe toate maşinile produse după 2020, iar Dacia va folosi doar cele care vor fi deja obligatorii prin lege în UE. Aşadar, Loganul din 2025 va avea frânare automată cu oprire pentru a preveni sau diminua efectele accidentelor, precum şi cel puţin avertizare de unghi mort şi de ieşire involuntară de pe banda de circulaţie. Costurile acestor sisteme sunt deja mici în prezent (300-500 euro), iar atunci vor fi deja o bagatelă. În plus, este de aşteptat ca airbagurile pentru pasagerii din spate să devină şi ele obligatorii, astfel încât Loganul standard va avea ABS, ESP, şase airbaguri şi capacitatea de a evita singur accidentele frontale la viteze de până la cel puţin 50 km/h. Dacă vi se pare SF, să ştiţi că aceste dotări sunt deja pe un Ford Focus, în opţiune...
Climatizarea automată va apărea şi ea în opţiune, laolaltă cu ecrane multimedia mult mai avansate decât cele de astăzi, precum şi cu camera video de marşarier, deja o prezenţă banală, la rândul ei, pe foarte multe modele accesibile. Nu în ultimul rând, reglarea volanului pe înălţime şi pe adâncime, precum şi reglarea în înălţime a scaunului pasagerului vor fi disponibile cel puţin în opţiune. Farurile vor fi în mod sigur cu tehnologie LED, la fel cum vor fi şi absolut toate luminile de la interior (ajută la îndeplinirea normelor de poluare).
Vom avea versiuni plug-in hibrid? Greu de spus. Acestea ar adăuga mult costului maşinii, iar Renault are deocamdată alte planuri cu maşinile electrice. Vom avea materiale mai bune la bord? Greu de crezut, judecând după involuţia generală a calităţii materialelor de la bordul maşinilor cu mult mai scumpe decât Loganul, cauzată tot de cerinţele reducerii greutăţii şi a consumului. Ce va lipsi în calitate se va compensa prin design, aşa cum se întâmplă deja cu Renault şi Dacia.
Vom avea, în fine, motorizări mai puternice, mai pe placul celor care vor o maşină sportivă? Nicidecum, Dacia va rămâne în zona familială accesibilă doar dacă va face rabat de la dotările care merită ceva bani în plus, şi pe care le vom regăsi pe maşinile Renault şi Nissan. Ne putem aştepta ca, dimpotrivă, performanţele dinamice să aibă de suferit puţin pentru ca Dacia să poată vinde mai departe maşini accesibile care să împlinească normele europene de poluare şi de consum.
Chiar putem spera la aşa ceva de la un Logan în 2025?
Reţineţi însă şi faptul că, tot prin 2025, un Renault Megane 5 dotat complet va avea toate cele de mai sus, dar va şti să-şi caute singur un loc de parcare, să parcheze singur, să-şi ţină singur banda de circulaţie şi distanţa faţă de celelalte maşini, să evite accidentele la viteze de până la 100 km/h, să se conducă singur în traficul aglomerat la viteze de până la 70 km/h, să-şi protejeze pasagerii la impacturi din orice direcţie, iar funcţiile multimedia sunt imposibil de prezis, având în vedere că, prin 2025, o tabletă ar putea ajunge să aibă capacitatea de procesare similară cu cea a creierului uman. Practic, ce ştie astăzi să facă noul Mercedes-Benz S-Class, va şti să facă o maşină compactă accesibilă. Dar nu şi una low-cost, precum Loganul.
Anvelopele acestei maşini s-ar putea adapta automat la suprafaţa de rulare, iar preocuparea principală a şoferului şi pasagerilor va fi aceea de a sta de vorbă, nu de a conduce - maşina se va ocupa ea de majoritatea sarcinilor, cel puţin în traficul aglomerat din oraşe. Evoluţia tehnologiei pilelor de combustibil ar putea schimba dramatic şi modul în care sunt gândite propulsoarele, iar noi sperăm să trăim toate aceste lucruri, pentru că zece ani trec repede, repede! Nu mai vorbim de adoptarea pe scară tot mai largă a caroseriilor din plastic ranforsat cu fibră de carbon…
Sursa: www.promotor.ro