Cum să faci saună ca un finlandez

Articol de Mirela Păduraru - Trainer Cosmetică & Machiaj profesional. Înainte de a discuta despre aplicaţiile terapeutice ale saunei, este bine să ştim că există mai multe tipuri de saună: saună uscată finlandeză, saună umedă (hammam, baie turcească), infrasaună (saună cu infraroşii), saună cu sare (sare din salinele româneşti sau sare roz de Himalaya), criosaună (o saună care foloseşte temperaturi negative, pentru o perioadă de doar câteva minute).

Vom discuta astăzi pe larg despre sauna uscată finlandeză şi beneficiile ei asupra organismului.
„Biserica este sanctuarul sufletului, iar sauna sanctuarul corpului” - proverb finlandez.
Sauna uscată finlandeză este o încăpere construită din esenţe de lemn alese în funcţie de aplicaţiile terapeutice şi standardul de calitate. Cele mai folosite esenţe sunt: molidul nordic cu noduri, pin finlandez 100% fără noduri, plopul canadian, plopul canadian tratat termic, hemlock canadian, abachi tropical, cedru roşu canadian şi esenţa de lemn de meranti.
Sauna este dotată cu banchete pe care te poţi întinde în linişte, pentru a te bucura de experienţa unei călduri binefăcătoare. Temperatura optimă în saună este de 80 de grade Celsius. Efectuată corect şi, mai ales în şedinţe de o durată corespunzătoare, sauna este o adevărată plăcere atât pentru trup, cât şi pentru suflet.
Beneficiile saunei: Sauna dilatează porii, curăţându-i în profunzime. Căldura relaxează muşchii, deci este recomandată după un antrenament fitness intensiv sau atunci când vă simţiţi pur şi simplu obosiţi. Urmată apoi de un masaj, poate face minuni asupra întregului corp. Transpiraţia indusă de o şedinţă de aburi va elimina toxinele din organism. De fapt, a face saună înseamnă mai mult decât a transpira într-o cabină încinsă, stând pe-o bancă. Sauna este un loc atât pentru dezintoxicare, dar şi pentru relaxare şi, de ce nu, meditaţie.
Strictul necesar: un prosop de bumbac de dimensiune medie sau mare, pentru a te acoperi sau întinde pe el şi o pereche de papuci care să te aştepte în faţa saunei, atunci când ieşi pentru duş.
Cum se desfăşoară o şedinţă de saună? Înainte de saună e obligatoriu un duş cald pentru ca organismul tău să se obişnuiască cu temperatura ridicată. După maxim 15 – 20 minute de saună, ieşi şi fă un duş cu temperatura relativ mai scăzută, apoi stai un moment şi odihneşte-te. Procedeul se poate repeta. În saună vei găsi o sobă cu pietre vulcanice încălzite printr-o instalaţie electrică şi o găleată de lemn plină cu apă tratată cu ulei esenţial de eucalipt, cu o lingură de lemn în ea. Toarnă cu respectiva lingură apă peste pietre. Această apă se va evapora şi va încălzi atmosfera din saună, mărind în acelaşi timp umiditatea şi conferind aromoterapie.

Contraindicaţiile saunei

Sauna poate duce la creşterea tensiunii, dacă rămâi mai mult decât este necesar. Sauna practicată în exces poate usca atât pielea, cât şi părul. Pentru a preveni uscarea părului, acesta poate fi acoperit cu un prosop. În ceea ce priveşte pielea, este bine să utilizezi o cremă hidratantă imediat după saună şi să nu faci mai mult de 2 şedinţe pe săptămână. În saună nu se intră cu bijuterii, accesorii şi papuci, deoarece aerul cald şi umiditatea vă pot crea o senzaţie neplăcută sau chiar arsură prin supraîncălzire.

Sfaturi generale legate de şedinţa de saună

•  Acordaţi-vă timp suficient. Nu vă grăbiţi, ca efectele şedinţei de saună să fie benefice.
•  Respectaţi principiul conform căruia trebuie să faceţi saună treptat.
•  Baia de saună trebuie să aibă loc într-un climat calm, într-un interval de o oră (maxim 90 minute).
•  O şedinţă de saună pe săptămână este suficient, dacă este făcută constant, săptămână de săptămână.
•  Nu se mănâncă şi nu se bea în timpul băii de saună. Este recomandat ca şi înainte cu două ore de saună să nu mâncăm ceva consistent.
•  Nu se consumă alcool înaintea şi în timpul şedinţei de saună. Ideal nici după.
• Nu fumăm între şedinţele de saună.
•  Nu intrăm în saună cu bijuterii, accesorii şi telefoane mobile.
• Nu intrăm în saună cu machiaj pe faţă şi corpul dat cu ulei / loţiune de corp.
Relaxarea şi înprospătarea prin baia de saună vor fi perfecte, dacă vom ţine cont de caracteristicile şi nevoile organismului fiecăruia dintre noi. Urmând aceste sfaturi, şedinţa de saună poate deveni o experienţă odihnitoare şi memorabilă...