Anna Lesko, mai cunoscută decât mentorul său Sabin Bălaşa

În Balş, interpreta moldoveancă Anna Lesko se bucură de o notorietate mai mare decât a celebrului său mentor oltean, Sabin Bălaşa.

Sabin Bălaşa, olteanul născut în comuna Dobriceni, aproape că este un necunoscut pentru bălşeni. În urma unui sondaj de opinie realizat pe străzile Balşului, am constatat că nimeni nu cunoaşte toate calităţile pe care le-a avut pictorul, scriitorul, autorul şi regizorul de filme, pictură animată, Sabin Bălaşa.
Numai doi bălşeni din zece au ştiut câteva detalii vagi despre acesta, şi aceia vârstnici. Dintre cei tineri, niciunul nu s-a remarcat printr-un răspuns valabil. Pentru bălşeni, Sabin Bălaşa a fost fie un fost primar al oraşului, fie un preot.

Cine a fost Sabin Bălaşa

Sabin Bălaşa s-a născut în comuna Dobriceni, pe 17 iunie 1932. A fost pictor, autor şi regizor de filme de pictură animată, dar şi scriitor. În 1955 a absolvit Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. A urmat cursuri de pictură şi la Siena (1965) şi Perugia (1966). A avut înclinaţii renascentiste. A regizat 12 filme de pictură animată, printre care şi „Picătura” (1966), „Oraşul” (1967), „Valul” (1968), „Exodul spre lumină” (1979).
Printre creaţiile sale se numără şi o serie de 19 picturi murale. Sabin Bălaşa a avut numeroase expoziţii personale atât în ţară, cât şi în Italia, Suedia, Grecia, Moldova, Georgia şi Israel. A scris şi trei romane - „Deşertul Albastru” (1996), „Exodul spre Lumină” (2002) şi „Democraţie în Oglinzi” (2006). A mai publicat şi o serie de eseuri şi articole în presa scrisă. S-a stins din viaţă la 1 aprilie 2008, în urma unei lupte grele cu cancerul.

Anna Lesko, revelaţia lui Sabin Bălaşa

Înclinaţiile artistice ale Annei Lesko au fost încurajate şi şlefuite de două nume grele ale picturii româneşti: Sabin Bălaşa şi Mircea Novac.Primul dintre aceştia îi spunea Annei: „Rusoaico, pentru mine eşti o revelaţie!”.

 

De asemenea, artistul a mai afirmat: „Anna este una dintre cele mai talentate fiinţe pe care le-am întâlnit. Mi-a făcut mare plăcere să-i dau câteva lecţii. E foarte dotată”.


Pe blogul personal, cântăreaţa confirmă: „Am luat lecţii de pictură de la Sabin Bălaşa şi Mircea Novac. Picturile mele reprezintă extremele stărilor sufleteşti prin care trec: fericirea şi tristeţea. Dacă ai multă ambiţie, voinţă, munceşti mult pe cont propriu şi îţi urmezi instinctele, satisfacţia va fi foarte mare. Mult mai mare decât dacă ar veni cineva cu o temă arhi-studiată. Nu cred în critica de specialitate. Pictura ocupă un loc foarte important în viaţa mea, încât nimeni nu m-ar putea despărţi de şevalet şi culori”.


Dacă s-ar fi ocupat exclusiv de pictură, Anna Lesko nu ar fi avut parte de aceeaşi notorietate pe care o are astăzi. În schimb, muzica şi dansul provocator prin care s-a remarcat şi-au spus cuvântul şi i-au adus celebritatea. O simplă căutare pe Google a numelui lui Sabin Bălaşa aduce 25.000 de articole, în timp ce Anna Lesko însumează 218.000.