Colesterolul mare reprezintă un factor de risc major pentru bolile de inimă. Menținerea acestuia în limitele normale trebuie deci să reprezinte o prioritate pentru orice persoană preocupată de sănătatea sa. Unul dintre modurile prin care se poate face asta este prin intermediul alimentației.[1] Iată 5 alimente care pot ajuta la scăderea colesterolului!
1. Avocado
Avocado este un aliment adesea recomandat atunci când vine
vorba de reglarea nivelului de colesterol din organism. Acest fruct este
recunoscut pentru conținutul său bogat în grăsimi mononesaturate, care pot
ajuta la scăderea colesterolului LDL (cunoscut sub denumirea de „colesterol
rău”) și la creșterea colesterolului HDL (numit și „colesterol bun”). Pe lângă
grăsimile mononesaturate, avocado este, de asemenea, o sursă excelentă de
fibre, un alt nutrient important pe care trebuie să îl incluzi în dieta ta dacă
ai colesterol mare.[1][2][3]
2. Fasolea
Fasolea, un aliment de bază în multe culturi din întreaga
lume, aduce numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv în ceea ce privește
menținerea unui nivel optim al colesterolului. Este bogată în fibre solubile,
un tip de fibre care ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge.
Acest tip de fibre formează un gel în tractul digestiv care se leagă de
colesterol, eliminându-l din organism înainte ca acesta să fie absorbit.
Dincolo de fibre, fasolea este o sursă excelentă de proteine, oferind un echivalent
semnificativ de proteine animale, fără aportul de grăsimi saturate asociat
adesea cu consumul de carne.[2][3]
3. Nucile
Nucile sunt un aliat de nădejde în lupta împotriva
colesterolului mare. Bogate în acizi grași omega-3, ele contribuie la scăderea
nivelului de colesterol rău (LDL) și la creșterea colesterolului bun (HDL).
Acești acizi grași esențiali sunt binecunoscuți pentru beneficiile lor asupra
sănătății, inclusiv pentru capacitatea lor de a reduce nivelul de colesterol
LDL și de a crește nivelul de colesterol HDL. În plus, nucile sunt o sursă
excelentă de fibre, care au capacitatea de a reduce absorbția colesterolului în
sistemul digestiv. În mod special, unele tipuri de nuci au fost asociate cu
multiple beneficii. Printre acestea se numără nucile comune, migdalele, nucile
caju, arahidele și fisticul.[1][2][3]
4. Peștele gras
Peștele gras, cum este somonul, tonul sau macroul, este
recunoscut pentru conținutul său ridicat de acizi grași Omega-3, despre ale
căror efecte benefice asupra nivelului colesterolului am vorbit mai sus. Pentru
a te putea bucura de toate beneficiile oferite de acest tip de pește, evită
să-l consumi prăjit și alege o metodă mai sănătoasă de gătire.[1][2][3]
5. Cerealele integrale
Cerealele integrale reprezintă un alt aliat puternic în
combaterea colesterolului mare. Grâul integral, ovăzul, orezul brun sau quinoa
sunt doar câteva din cerealele care, datorită conținutului lor ridicat de fibre
alimentare, contribuie la menținerea unui nivelul optim al colesterolului.
Ovăzul și orzul sunt două cereale deosebit de eficiente în acest sens deoarece
conțin beta-glucani, un tip de fibre solubile care influențează microbiomul
intestinal și ajută la excreția colesterolului și a bilei în scaun.[2][3]