Turneul SoNoRo Conac ajunge pentru prima dată pe scena Teatrului Național din Caracal

Tuneul SoNoRo Conac, deja la cea de-a 11 ediţie, va ajunge pentru prima dată la Teatrul Naţional Caracal. Pe 20 martie, oltenii vor putea lua parte la concertul susţinut de muzicienii Tatiana Samouil (vioară), Aylen Pritchin (vioară) și Răzvan Popovici (violă). Intrarea este liberă. 


Ediţia a 11 a turneului SoNoRo Conac, intitulată „The Fiddler on the Roof” - un titlu care face referire atât la repertoriul atent ales, cât și la instrumentele de coarde prezente în turneu, dintre care chiar două viori Stradivarius.

„Creat din dorința de a atrage atenția asupra arhitecturii de patrimoniu și a clădirilor excepționale din România, turneul SoNoRo Conac ne va purta și de această dată în istoria a opt clădiri importante din țara noastră, muzica fiind liantul dintre trecut și viitor. Turneul se va desfășura în două părți: 19-21 martie și 22-27 iunie, iar în data de 20 martie, de la ora 19:00, este programat un concert la Teatrul Național din Caracal - un spațiu în care proiectul SoNoRo Conac ajunge pentru prima dată. Accesul este liber, în baza rezervării locului pe site-ul https://conac.sonoro.ro/”, se arată într-un comunicat de presă remis de organizatori.

Teatrul Național din Caracal a fost construit în perioada 1896-1901, în stil eclectic cu accente neobaroce şi neorenascentiste, după planurile arhitectului austriac Franz Billek. Din câte se ştie, aceasta este singura clădire construită de arh. Billeck în Regat, iar antreprenor a fost italianul Spaulenzi Mariani. La acea vreme, în Europa s-a construit un număr impresionant de teatre, iar în România aceleiaşi perioade se înălțau Ateneul Român, Teatrul Naţional din Iaşi, Bucureşti, Cluj și Timişoara. Prin voinţa edililor vremii şi din dragostea pentru teatru a locuitorilor săi, Caracalul şi-a construit un teatru la fel de frumos şi impunător, încadrat în acelaşi curent arhitectonic european, fiind situat în zona istorică a oraşului, în vecinătatea ruinelor Curţii Domneşti a lui Mihai Viteazul. La Teatrul Național din Caracal au jucat actori importanți ai scenei românești; printre ei şi Constantin Nottara, cu spectacole în stagiuni permanente. Tot aici au susținut conferințe nume mari ale ştiinţei, literaturii şi artei: Nicolae Iorga, Vasile Pârvan, A. D. Xenopol, Octavian Goga, dar și mari politicieni, precum Tache Ionescu și Nicolae Titulescu.

„Amintim în treacăt pe câţiva dintre artiştii cari au ilustrat această scenă: genialul violonist George Enescu a dat mai multe concerte. D-na general Averescu a cântat din gură pentru concerte de binefacere. Apoi: Aristiţa Romanescu, Agata Bârsescu, Sturza, Filotti, Marioara Voiculescu, C. Notara, Brezeanu, Liciu, Soreanu, Lecca, Davila, Demetriad, Bulandra, Creţu, Anestin, Radovici, Manolescu, Storin, Ciprian etc. În opere şi operete: Băjenaru, Niculescu-Basu, Atanasiu, Nora Marinescu, Tănase etc. Marii savanţi: Iorga, Pârvan, I. Ştefănescu au ţinut conferinţe, precum şi Tache Ionescu, Xenopol, Mircescu, conferinţe politice. Doamne, domnişoare şi domni din societatea locală au apărut pe scenă în diferite serbări sau concerte”, Ştefan Ricman, „Monografia judeţului Romanaţi”, 1928.

„Am lăsat deja în urmă ediția aniversară, numărul 10, care a încununat pasiunea și efortul nostru de a aduce în atenția publicului și a autorităților clădirile de patrimoniu din România. Mergem acum către o nouă decadă și mărturisesc că sunt fericit de recunoașterea pe care am obținut-o chiar în acest an, de ziua Culturii Naționale – Premiul de Excelență pentru cei 10 ani de turnee SoNoRo Conac, la Gala premiilor Musicrit. Începe, așadar, ediția nr. 11 și, ca de fiecare dată, cu emoții renăscute, suntem entuziasmați de locurile extraordinare în care vom ajunge, de spațiile la al căror istoric vom reflecta cu ajutorul muzicii și de contextele în care vom descoperi din nou frumusețea.  În acest an vă invit într-o călătorie intitulată «The Fiddler on the Roof», în această ediție fiind prezente instrumentele de coarde, dintre care două viori Stradivarius. Mă bucur că trei dintre muzicienii pe care publicul român i-a mai audiat în concertele SoNoRo – Tatiana Samouil, Alexandra Tîrșu și Kirill Troussov – au acceptat invitația de a participa la acest turneu. În același timp, pentru prima dată într-un proiect SoNoRo, sunt încântat să vi-l prezint pe violonistul Aylen Pritchin, un muzician foarte apreciat în întreaga lume și recompensat cu numeroase premii”, declară Răzvan Popovici, Directorul turneului SoNoRo Conac.  

Existența turneului SoNoRo Conac este datorată viziunii și încrederii pe care partenerul principal, BRD – Groupe Societe Generale, a acordat-o proiectului încă de la început. Acest turneu a ajuns de multe ori în locuri izolate și a atras atenția asupra unor clădiri abandonate, care se aflau în situația stringentă de consolidare și restaurare. Prin intermediul muzicii, clădirile și-au recăpătat suflul și au obținut recunoașterea binemeritată. 

„De mai bine de un deceniu, fiecare început de primăvară vine pentru noi cu emoţia primelor concerte SoNoRo Conac. Bucuriei aduse de muzică i se adaugă farmecul locurilor unde se opreşte turneul, fiecare dintre acestea purtând amintirea unor oameni şi fapte excepţionale, care ne pot fi şi în prezent modele şi surse de admiraţie. SoNoRo Conac ne propune cu fiecare sezon un nou itinerariu și o altă temă. Și, iată-ne, în al 11-lea an de turneu, cu misiunea îndeplinită: am construit, cu ajutorul muzicii, o hartă afectivă a celor mai frumoase clădiri de patrimoniu şi a armoniilor muzicale, am cunoscut tineri artişti care au cucerit apoi marile scene ale lumii şi am întâlnit un public din ce în ce mai numeros. Suntem recunoscători clienţilor noştri pentru fidelitatea cu care ne-au urmat în acest periplu muzical şi arhitectural. Împreună am rezonat la emoţia primită prin muzică şi ne-am luat energie şi inspiraţie pentru proiectele personale. SoNoRo Conac este unul  dintre cele mai cunoscute şi apreciate hotspoturi culturale BRD, conceput în jurul misiunii noastre de a asculta şi de a fi atenţi la cei de lângă noi, mizând pe deschiderea şi universalitatea pe care muzica le poate oferi”, a declarat Flavia Popa, Secretar General al BRD Groupe Societe Generale.

Muzicienii care vor susține concertele din luna martie sunt Tatiana Samouil (vioară), Aylen Pritchin (vioară) și Răzvan Popovici (violă).

Deja o prietenă a proiectelor SoNoRo, violonista Tatiana Samouil cânta la pian la vârsta de trei ani, iar doi ani mai târziu descoperea vioara. Și-a făcut debutul la nouă ani alături de Orchestra Națională din Moldova, sub bagheta tatălui ei, dirijorului Alexandru Samoilă. A cântat la Vatican pentru Papa Ioan Paul al II-lea și pentru UNESCO, în Paris. A câștigat premii la cele mai mari concursuri de vioară, precum Concursul Internațional Ceaikovski din Moscova, în 2002, sau Concursul Queen Elisabeth din Bruxelles, în 2001. Tatiana interpretează pe o vioară Nicolò Gagliano din 1770 și o vioară modernă construită special pentru ea de Christian Bayon.

Aylen Pritchin (vioară) a început să ia lecții de muzică la vârsta de șase ani. Din 2005 a studiat la Conservatorul din Moscova cu profesorul Eduard Grach, apoi a urmat cursuri de măiestrie cu muzicieni eminenți. În 2014, Aylen a primit Premiul I la Concursul Internațional de Vioară Long-Thibaud. A fost laureat cu premii importante la Concursurile Internaționale de vioară Wieniawski, Ceaikovski, Sion-Valais, Kreisler și Oistrakh. Aylen Pritchin cântă la o vioară Carlo Borgonzi din 1719.

Răzvan Popovici s-a născut la Bucureşti și a început studiul violei cu tatăl său, Mugur Popovici. A studiat la Salzburg, Paris şi Freiburg cu Peter Langgartner, Jean Sulem şi Wolfram Christ.  A cântat ca solist în sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München şi Théâtre des Champs-Elysées din Paris, alături de Orchestra de Cameră din Köln, Orchestra de Cameră din Kobe, Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica Transilvania din Cluj, Chaarts Chamber Artist din Zürich sau Kamerata Kronstadt. Răzvan Popovici este invitat la festivaluri din întreaga lume și concertează regulat în mediul muzical internațional ca membru al Ansamblului Raro.

Programul celei de-a XI-a ediții a turneului SoNoRo Conac este următorul:

19 martie, ora 19:00 - Templul Coral, București;

20 martie, ora 19:00 - Teatrul Național Caracal, județul Olt;

21 martie, ora 19:00 - Muzeul Județean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus”, Ploiești, județul Prahova;

22 iunie, ora 19:00 - Reședința pictorului Gheorghe Fikl, Socolari, județul Caraș-Severin;

23 iunie, ora 19:00 - Palatul de Justiție Arad, județul Arad;

24 iunie, ora 19:00 - Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla, județul Cluj;

26 iunie, ora 19:00 - Castelul Teleki, Posmuș, județul Bistrița-Năsăud;

27 iunie, ora 19:00 - Colonia Pictorilor, Baia Mare, județul Maramureș.