Trei firme de construcţii, amendate pentru munca la negru de către ITM Olt

ITM Olt a desfăşurat, timp de patru zile, controale pe şantierele din judeţul Olt, pentru depistarea muncitorilor care nu au forme legale de muncă. Trei firme, care execută lucrări în Slatina, Schitu şi Potcoava, au fost amendate.

În perioada 13 – 17 septembrie 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat Campania națională pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniul construcții.

În perioada campaniei, inspectorii de muncă, din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt, au efectuat o serie de controale la 24 angajatori,iar în urma acestor verificări au fost dispuse 26 măsuri de remediere a deficiențelor constatate și au fost aplicate 3 amenzi contravenționale în valoare de 100.000 lei, pentru identificarea la 3 angajatori a unui număr de 6 persoane care desfășurau muncă nedeclarată. 

Patru persoane desfășurau activitate fără încheierea contractului individual de muncă în formă scrisă, sancțiunea aplicată fiind de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, iar două persoane desfășurau activitate în afara programului stabilit prin contractul individual de muncă cu timp parțial, sancțiunea aplicată fiind de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată. Angajatorii sancționați sunt din localitățile Slatina, Schitu și București, cu activitate în oraș Potcoava”, transmite ITM Olt. 

De asemenea, au mai fost depistate o serie de deficiențe:

- neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

- desfășurarea activității în afara programului de muncă stabilit prin contractul individual de muncă cu timp parțial;

- nerepartizarea programului de muncă pentru salariații cu timp parțial;

- netransmiterea elementelor contractului individual de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activității a salariatului în cauză;

- neacordarea unui spor la salariu pentru salariații care desfățoară activitate în zilele de sâmbătă și duminică;

- necompensarea în bani a concediilor de odihnă neefectuate;

- neachitarea drepturilor salariale la termenul prevăzut în contractul individual de muncă.