Şefa Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală din cadrul SJU Slatina, medicul Anca Iordache, a precizat că întâlneşte frecvent pacienţi cu icter mecanic care au nevoie de colangio RMN.
„Colangio RMN este o investigaţie care se face la pacienţii cu patologie chirurgicală, cel mai frecvent în icterele mecanice. Ne-am confruntat cu multe cazuri. De obicei, aceşti pacienţi vin în Urgenţă, pentru că sunt galbeni la faţă, au dureri, au disconfort şi se prezintă la medic. Li se face o ecografie la care se depistează o dilataţie de căi biliare, adică avem un semn, dar nu vedem ce determină acea dilataţie. Poate fi orice, chiar un cancer de cap de pancreas, care obturează calea biliară şi îi dă dilataţie. Sunt multiple cauze. Avem o suspiciune, dar nu avem confirmarea. I se face şi un tomograf, unde putem vedea sau nu. Dacă tomograful nu este concludent, se face colangio RMN, prin care sunt vizualizate strict căile biliare. Avem şi câte două-trei astfel de investigaţii pe săptămână, sunt destul de frecvente”, a spus Anca Iordache.
Cu ajutorul acestei investigaţii, radiologul de la SJU Slatina a putut stabili un diagnostic precis pentru un pacient ce se investiga de mai bine de doi ani.
„Am avut un pacient de la Gastroenterologie, de doi ani era investigat inclusiv pe la Craiova şi în alte părţi. Era galben şi suspectat de cancer, însă el avea un calcul de doi centimetri pe care nu îl văzuse nimeni. Cu ajutorul colangio RMN am stabilit un diagnostic precis, care este o investigaţie ce durează foarte puţin, în câteva minute se termină, pentru care nu folosim susbstanţă de contrast. Nu este iradiantă. Aceşti pacienţi sunt trimişi la Bucureşit, unde li se face o intervenţie, cu ajutorul unei sonde calculii sunt împinşi în duoden. Este o intervenţie minim invazivă”, a adăugat Iordache.