Potrivit Monografiei Oraşului Balş realizată de către profesoarele Paula Bănică, Luminiţa Vasile şi Adriana Buică din anul 2013, „târgul Balş” (cu sensul de oraş) a fost menţionat pentru prima dată în anul 1487, ca şi centru de desfacere pentru producătorii din zonă.
În fiecare zi de sâmbătă, sute de persoane, fie că sunt producători sau cumpărători, sunt prezenţi la târgul de pe Olteţ. Cele mai vândute produse sunt cerealele, cheresteaua şi produsele de sezon, cum ar fi pepenele verde.
Prezenţa la târg este influenţată de perioada în care se încasează pensiile şi salariilor, dar şi de starea vremii. Spaţiul în care se desfăşoară târgul săptămânal şi bâlciul anual din data de opt septembrie a fost retrocedat, în anul 2012, după 21 de ani de procese între Gheorghe Petrulian şi administraţia locală din Balş. Imediat ce s-a încheiat procesul, proprietarul acestui spaţiu a decis să interzică organizarea târgului aici, fapt ce a obligat autorităţie din Balş să găsească o soluţie ca să continue menţinerea târgului şi în acelaşi timp să nu piardă nici fluxul mare de persoane care veneau la târg.
Timp de câteva săptămâni, târgul a fost organizat pe marginea drumului, lângă vechea locaţie. În urma unor înţelegeri cu urmaşii proprietarului, după ce acesta a decedat, în schimbul plăţii unei chirii, târgul a revenit în spaţiul în care a avut loc în ultimele decenii.