SMR Balş, oficial în insolvenţă

Societatea Subansambluri Material Rulant (SMR) SA Balş, cea mai mare fabrică din oraşul de pe Olteţ, a intrat în procedura de insolvenţă din cauza datoriilor înregistrate către mai multe societăţi comerciale şi instituţii publice.

Dacă angajaţii privesc cu îngrijorare soluţia dată de către Tribunalul Olt, directorul fabricii se arată foarte optimist şi susţine că societatea pe care o administrează se va redresa în decursul următorilor doi ani, timp în care presiunile externe nu vor mai exista. Totodată, acesta aduce acuzaţii dure la adresa primarului din Balş, Mădălin Teodosescu, pe care îl acuză de încercări repetate de a falimenta fabrica. Conform datelor oficiale, SMR a solicitat deschiderea procedurii de intrare în insolvenţă la Tribunalul Olt pe data de 20 ianuarie.

 

Atât primăria, cât şi alte două societăţi comerciale au intervenit ulterior în proces, pe 24 ianuarie, pentru a-şi recupera creanţele. În momentul de faţă, angajaţii SMR Balş se află în concediu fără plată, urmând ca începând cu 3 februarie să fie reluată activitatea oţelăriei, iar de pe data de 17 februarie a forjei.

„Primarul Balşului a cerut de trei ori într-o singură zi falimentul celei mai mari fabrici din oraş”

Ion Ciucă, directorul SMR, susţine că starea de insolvenţă în care se află fabrica este una favorabilă pentru redresare. Acesta mizează pe lipsa presiunii din partea celor la care fabrica are datorii şi pe scoaterea penalizărilor pentru sumele datorate. Acesta îl atacă dur pe primarul localităţii, care ar fi încercat să-i pună „beţe-n roate” şi să falimenteze fabrica.

 

„După patru ani de procese cu fostul director Ion Băluţă, SMR Balş a obţinut condamnarea acestuia şi punerea sub sechestru a unei averi impresionante, în valoare de aproximativ şase milioane de euro. Când, în sfârşit, lucrurile păreau a se fi liniştit, după încarcerarea lui Băluţă, a intrat în scenă un personaj pe cât de surprinzător, pe atât de hotărât să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a închide cea mai mare fabrică din oraşul pe care îl conduce. Printr-o atitudine de neînţeles, cel care ar fi trebuit să facă tot ce-i stă în putinţă pentru a crea locuri de muncă sau, dacă nu este capabil de aşa ceva, măcar pentru a proteja locurile de muncă existente, a început un atac furibund împotriva celui mai mare agent economic de pe raza oraşului-SMR. Graţie acestuia, SMR Balş s-a trezit în cea mai grea situaţie de la înfiinţare, blocarea conturilor de către «primarul-faliment», fapt ce a dus la pierderea de către SMR a unor finanţări din partea băncilor partenere, finanţări ce erau vitale funcţionării fabricii. Acţionând în instanţă, SMR a obţinut ridicarea popririi şi a reuşit să-şi continue activitatea. Pentru a opri acest atac furibund al primarului, care într-o singură zi a cerut în instanţă de trei ori falimentarea SMR, conducerea fabricii s-a văzut nevoită să depună, la rândul ei, în instanţă, o cerere de reorganizare, care a fost aprobată de către Tribunalul Olt”, explică Ion Ciucă, directorul SMR Balş, ajungerea fabricii în insolvenţă.

„Noi doar ne-am înscris la masa credală pentru a recupera datoriile”

Mădălin Teodosescu, primarul oraşului Balş, susţine că tot ceea ce a făcut a fost să se înscrie la masa credală pentru a-şi recupera datoriile de la SMR, imediat ce a aflat că urmează să fie solicitată insolvenţa.

 

„Pe data de 23 ianuarie am aflat că SMR are termen pentru demararea procedurii de insolvenţă, iar tot ce am făcut a fost să mă înscriu şi eu la masa credală pentru a recupera datoriile. Am recuperat debitele restante de la SMR, în rest nu am făcut nimic în plus, nu ştiu de ce sunt acuzat de către domnul director. Consider că nu am procedat deloc anormal. Nu vreau să intru în polemici, nu răspund provocărilor”, a declarat Mădălin Teodosescu, edilul din Balş. 

Pe 3 februarie începe lucrul

Cauzele pronunţării insolvenţei la SMR Balş au fost, până la urmă, datoriile pe care fabrica le înregistrează către firma SC Marina S Impex SRL, după ce în prealabil au mai fost invocate o datorie a SMR către Primăria Balş, dar şi una către SC Agro Gal SRL Oboga, societate deţinută de către Ion Băluţă, fost director general al SMR. Potrivit lui Ciucă, activitatea oţelăriei SMR Balş va începe pe 3 februarie, iar a forjei, pe 17 februarie.

 

„Pentru noi este mai bine să ne aflăm în insolvenţă, pentru că astfel suntem lăsaţi să ne redresăm. Am convingerea că în decursul a doi ani din cei trei în care ne vom afla în insolvenţă vom reuşi să ne reorganizăm”, a mai spus Ciucă.

7,1 milioane de lei, achitate către CFR Marfă şi 2,3 milioane către primărie

În decursul ultimelor luni, SMR a achitat suma de 7,1 milioane de lei către compania CFR Marfă pentru o datorie care data din perioada 2002-2004.

 

De asemenea, potrivit directorului fabricii din Balş, SMR a achitat în decursul ultimelor zece luni 2,3 milioane de lei taxe şi impozite către Primăria Balş, iar în prezent nu mai are nicio datorie către această instituţie. Date fiind relaţiile dintre primărie şi SMR, conducerea societăţii intenţionează să-şi reintre în drepturile de proprietar în ceea ce priveşte lacul Balta Gării, stadionul şi un teren în care îşi desfăşoară activitatea societatea Aquatrans.

 

„În anul 2013, societatea noastră a achitat suma de 7,1 milioane de lei către CFR Marfă, sumă datorată din perioada 2002-2004. Şi către Primărie am achitat suma de 2,3 milioane de lei, faţă de care nu mai avem nicio datorie. În ceea ce priveşte angajaţii, îi sfătuiesc să nu se impacienteze, deoarece lucrurile se vor redresa”, a mai spus Ciucă.