Slătinenii au venit în număr mare să-şi plătească taxele şi impozitele pe 2024

Slătinenii au luat cu asalt ghişeele Direcţiei Generale Economice a Primăriei Slatina pentru a-şi plăti taxele şi impozitele, încă din primele zile ale anului 2024.


Astăzi este prima zi în care slătinenii îşi pot achita dările către Primărie. Aşa că oamenii au venit în număr mare la sediul Direcţiei Economice din strada Toamnei.

Reprezentanţii municipalităţii reamintesc că taxele şi impozitele locale pot fi achitate şi online, prin intermediul platformei ghiseul.ro.

„Plata impozitelor și taxelor cu debit, adică impozitul pe clădiri, teren, auto, taxa de salubrizare, aferente anului 2024, va fi posibilă începând cu data de 08 ianuarie 2024, pentru actualizarea programului informatic, până la această dată putând fi efectuate încasări numai în ceea ce privește obligațiile fără debit, cum ar fi amenzi sau taxe de timbru, care se pot achita oricum și prin intermediul platformei digitale ghiseul.ro”, a declarat Alin Calotă, directorul Direcţiei Generale Economice.

El a adăugat că, în 2023,  gradul de colectare a fost de aproximativ 97%, fiind efectuate plăți ale obligațiilor fiscale datorate la bugetul local din partea a aproximativ 43.000 contribuabili, persoane fizice și juridice, dintre care aproape 25.000 au beneficiat de bonificația acordată pentru plata cu anticipație a impozitelor datorate pentru întregul an, până la primul termen de plată.

Totodată, plățile efectuate prin intermediul sistemului electronic de plată înregistrează creșteri de la an la an, în anul 2023 statistica indicând 8.324 plăți, față de  5.422 în anul 2022 și față de 2.749 în anul 2021.

Reduceri pentru cei care plătesc până la 31 martie

Slătinenii care îşi achită taxele până la data de 31 martie beneficiază de o reducere de 10% pentru persoane fizice şi de 2% pentru firme.

„Hotărârea cu privire la stabilirea impozitelor si taxelor locale pentru anul 2024 a fost adoptată cu luarea în considerare, față de valorile practicate în anul fiscal anterior, a ratei inflației, de 13,8%, astfel cum obligă codul fiscal, așadar cu un rezultat ceva mai mare, comparativ cu rata avută în vedere în anul trecut, de 5,1%. Prin hotărârea adoptată au fost menținute și facilitățile fiscale prevăzute de lege, de natura scutirii sau reducerii la plata obligațiilor fiscale, precum și bonificația pentru plata cu anticipație a acestora de 10 % pentru persoane fizice si 2 % pentru persoane juridice”, a conchis Alin Calotă.