Secţia de Oncologie a SJU Slatina pierde pacienţi din cauza condiţiilor hoteliere

După ieşirea la pensie a doctoriţei Mariana Năstăsie, Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina are un nou şef. Tânără şi având în faţă experienţa unor spitale de peste hotare, medicul Adelina Ştiucă a întocmit un proiect, încercând să aducă îmbunătăţiri pentru pacienţii olteni. Doctoriţa este de părere că spitalul slătinean pierde o parte din pacienţi din cauza condiţiilor hoteliere oferite şi îşi doreşte ca în mandatul său să schimbe faţa secţiei de care răspunde.

Doctoriţa Adelina Ştiucă este noul şef al Secţiei de Oncologie a SJU Slatina, după ce Mariana Năstăsie a ieşit la pensie. Venind cu un suflu nou, având experienţa unor spitale de peste hotare, doctoriţa Adelina Ştiucă a întocmit un proiect prin care vrea să schimbe faţa secţiei pe care o conduce. 

 

În primul rând, medicul Ştiucă îşi doreşte extinderea secţiei, spaţiul fiind insuficient, raportat la numărul tot mai mare de pacienţi.
 
„Intenţionăm extinderea şi reabilitarea Secţiei de Oncologie, în acest an. Avem un spaţiu insuficient pe Oncologie, pentru că ne confruntăm cu 300 de internări în regim continuu, plus 170-180 de solicitări în regim spitalizare de zi. Este posibil ca secţia să fie mutată la primul etaj sau să rămânem aici, doar internărilor de zi să le fie alocat alt spaţiu. Această ultimă variantă ne dezavantajează, pentru că personalul este insuficient şi vom fi nevoiţi să ne mutăm dintr-un loc în altul pentru a acoperi şi internările de zi şi cele venite în regim continuu. În proiectul meu de extindere trebuie să funcţioneze şase saloane cu câte şase paturi, plus două rezerve a câte două paturi, una de femei şi una de bărbaţi. Secţia nu a fost reabilitată până acum, de-a lungul timpului fiind efectuate doar simple cosmetizări”, a spus Ştiucă.
 
Medicul a prevăzut în proiectul său şi un spaţiu destinat exclusiv registraturii medicale.
 
„Avem nevoie de un spaţiu pentru registratură medicală. Oncologia presupune foarte multe acte, statistici”, a adăugat Adelina Ştiucă.
 
Aceleaşi protocoale terapeutice, dar nu şi condiţii
 
Medicul este conştient că pacienţii evită să vină pe Secţia de Oncologie a spitalului slătinean din cauza condiţiilor hoteliere existente.
 
„Noi pierdem o parte din pacienţi din cauza condiţiilor hoteliere pe care le oferim. Mulţi aleg să meargă la Craiova sau în alte centre să-şi facă tratamentele. Doar când apar urgenţele vin la noi. Dacă vom avea nişte condiţii hoteliere acceptabile, sunt convinsă că pacienţii vor veni la noi să-şi facă tratamentele. Ei nu se plâng de personal, ci de condiţii. Protocoalele terapeutice sunt respectate şi la Slatina, inclusiv cele pentru chimioterapie. Practic, tratamentul este acelaşi şi la Bucureşti şi la Craiova şi la Slatina. Este important însă şi în ce condiţii stă pacientul. Fiecare salon este prevăzut cu aer condiţionat, televizor şi frigider, însă nu este suficient. Trebuie să îmbunătăţim condiţiile hoteliere”, a conchis Ştiucă.
 
Oncologul a solicitat conducerii spitalului paturi speciale, instalaţie de oxigen pentru toate saloanele, stative prevăzute cu rotile, injectomate, pentru respectarea cât mai corectă a protocoalelor terapeutice, dar şi aspiratoare pentru secreţii.