Sancţiuni aspre pentru lipsa fişei postului salariaţilor

Reglementată de legislaţia muncii, fişa postului nu este cunoscută sau este ignorată, în multe cazuri, atât de către angajator, cât şi de salariat. Aceasta este şi concluzia inspectorilor de muncă olteni reieşită în urma controalelor efectuate în teren.

Fişa postului este un document obligatoriu, e semnat de către salariat la data încheierii contractului individual de muncă şi constituie anexa la contractul individual de muncă. Cu toate acestea, mulţi salariaţi nu semnează, la data angajării, fişa postului aferentă funcţiei pe care urmează să o exercite. Ca urmare, de-a lungul timpului, atribuţiile de serviciu se înmulţesc faţă de cele prezentate verbal la data angajarii. În acest caz, salariatul se vede pus în situaţia de a avea mai multe obligaţii, deşi, de cele mai multe ori, este remunerat cu aceeaşi sumă negociată iniţial.

 

De asemenea, există şi angajatori care solicită exercitarea unor atribuţii care nu intră, în mod firesc, în obligaţiile postului ocupat de salariat. Lipsa acesteia poate conduce la abuzuri exercitate asupra salariatilor, prin încărcarea lor cu sarcini care nu au facut obiectul ofertei de angajare sau care nu fac parte din atribuţiile specfice postului ocupat. Reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă ( ITM) Olt atrag atenţia că lipsa fişei postului reprezintă o abatere de la Codul Muncii, care se sancţionează.


„Fişa postului este un document care trebuie să existe la dosarul fiecărui salariat. Obligaţia angajatorului este ca la fiecare persoană să aibă o fişă a postului. Aceasta reprezintă anexă la contractul individual de muncă. Şi pe lângă sarcinile pe care le are cum este la un magazin să verifice stocul, să verifice oamenii din subordine trebuie să-i treacă şi prevederile din articolele 22 şi 23 din Legea 319/2006 care se referă la securitatea şi sănătatea în muncă. Şi este obligatoriu pentru că dacă se întâmplă un eveniment şi salariatul respectiv nu are fişa postului semnată nu-l poţi face răspunzător pentru că te contestă în instanţă. Fişa postului nu cuprinde numai elemente despre protecţia muncii. Aceasta diferă de la domeniu la domeniu şi de la activitate la activitate. Sancţiunile prevăzute pentru neîntocmirea fişei postului sunt prevăzute la articolul 13, litera f sunt de la 4.000 la 8.000 de lei”
, a precizat inspector şef Cristian Ungureanu, şeful ITM Olt.

 

Fişa postului este un document solicitat conform legii prin Codul Muncii, care se prezintă obligatoriu la controalele efectuate de autorităţi ale statului, în special Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţelor de Muncă. Documentul are un rol juridic, putând fi prezentat ca dovadă în caz de litigiu în faţa unei instanţe judecătoreşti.

 

Fişa postului se prezintă obligatoriu înainte de angajarea candidatului, care semnează pentru luarea la cunoştinţă şi primeşte un exemplar.