Desigur, a aduce un copil pe lume este o alegere foarte importantă a fiecărei femei/familii. Este însă - sau nu riscant?
Care sunt riscurile de a avea un copil după vârsta de 35 de ani?
În general, riscurile de a avea un copil după vârsta de 35 de ani, au fost până acum, în publicaţii depăşite - descrise în general, în termeni exageraţi. De fapt, o serie de studii recente, făcute de clinici cu renume în USA şi vestul Europei, demonstrează că pentru o femeie sănătoasă aceste riscuri sunt minime.
Ceea ce este factorul cel mai important este sănătatea mamei înainte de a deveni însărcinată. Aceasta este o veste foarte bună pentru că este un lucru care se poate, cel puţin, ţine sub control. Şi totuşi, orice femeie peste 35 care doreşte să devină mamă trebuie să se supună unor teste medicale. Doctorul poate face o analiză a istoriei medicale a familiei ambilor viitori potenţiali părinţi şi poate eventual identifica pericole care pot afecta sănătatea mamei sau a copilului dorit.
Cu alte cuvinte, femeile după 35 de ani sunt, în timpul sarcinii, mai des supuse riscului de a dezvolta diabet de sarcină, hipertensiune arterială sau probleme ale placentei (când placentă se află situată foarte jos în uter, acoperind parţial sau complet cervixul). Aceste cazuri necesită monitorizare atentă şi pot necesita o dietă specială din partea mamei, putând eventual avea consecinţe serioase pentru sarcină.
Riscul Sindromului Down
O altă problema este aceea că riscul de a avea un copil cu un defect genetic creşte odată cu vârstă mamei. De exemplu, riscul Sindromului Down creşte astfel: un copil din 885 afectat - mame de 30 de ani; un copil din 365 afectat - mame cu vârsta de 35 de ani; un copil din 109 afectat - mame cu vârsta de 40 de ani; un copil din 32 afectat - mame cu vârsta de 45 de ani. Dacă sunteţi aproape de 40 de ani, va trebui să luaţi serios în considerare testarea genetică deoarece riscul defectelor genetice la un eventual copil sunt destul de ridicate.
Riscul pierderii sarcinii
Deoarece anormalităţile cromozomiale sunt cele mai comune cauze care conduc la pierderea sarcinii, riscul pierderii sarcinii creşte de asemeni odată cu vârstă. În continuare, majoritatea studiilor dovedesc un grad mai ridicat de naşteri prin cezariană la femeile peste 35 de ani, deşi cauzele clare nu sunt cunoscute.
Riscul infertilităţii
Cel mai mare obstacol pentru femeile peste 35 de ani îl constituie însă fertilitatea. O femeie ajunge la apogeul fertilităţii între vârstă de 20 şi 24 de ani. La femeile cu vârstă cuprinsă între 35 şi 39, fertilitatea este un sfert din capacitatea maximă. La femeile cu vârstă între 40 şi 45, şansa de a rămâne însărcinată este cu 95% mai mică decât a unei femei de 20-25 de ani. Chiar şi cu tratamente speciale ca fertilizarea în vitro, femeile au mai multe probleme de procreere odată cu înaintarea în vârstă.
La ce vârstă fac româncele copii?
În România, că în toată lumea, de fapt, femeile amână tot mai mult momentul în care să aibă primul copil. Dacă în anii ’60, româncele năşteau deja la 20 de ani, acum vârstă medie se apropie de 30 de ani. 40% dintre femeile din România care au până în 30 de ani nu au încă un copil. La oraş, vârstă medie la care femeile fac acest pas a crescut cu 10 ani faţă de cea a părinţilor lor.
Sursa: www.desprecopii.com