Ameţelile în timpul sarcinii: cauze şi remedii

Eşti însărcinată şi îţi fuge pământul de sub picioare câteodată? Nu te panica. Ameţeala sau senzaţia de leşin sunt simptome normale în timpul sarcinii. Sunt mai frecvente în primul trimestru, dar pot persista în tot timpul sarcinii.
Află în continuare ce stă la baza ameţelii în timpul sarcinii şi care sunt remediile disponibile pentru a preveni ameţeala în timpul sarcinii. 
 
Ameţeala în timpul sarcinii - jocul hormonilor
 
Ameţeala sau senzaţia de leşin sunt simptome normale în timpul sarcinii. Sunt mai frecvente în primul trimestru, dar pot persista în tot timpul sarcinii. Ce anume cauzează ameţelile în timpul sarcinii? Principala cauza a ameţelilor este creşterea nivelului hormonilor, ceea ce duce la relaxarea şi lărgirea vaselor de sânge. Acest lucru ajută la creşterea fluxului de sânge către bebeluş, dar încetineşte curgerea sângelui prin vasele dumneavoastră de sânge. Asta face ca tensiunea să vă fie mai scăzută decât de obicei, ceea ce reduce fluxul de sânge către creier, cauzând temporar ameţeală. 
 
Ameţeala mai este cauzată de nivelul scăzut al zahărului din sânge, pe măsură ce corpul se adaptează schimbărilor de metabolism. Femeile care au anemie sau vene varicoase sunt mai expuse ameţelilor decât celelalte femei. În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, ameţeala poate fi cauzată de creşterea presiunii uterului asupra vaselor de sânge.  Ameţeala se poate produce şi mai târziu în timpul sarcinii dacă staţi pe spate, lucru care permite bebeluşului din burtică să apese pe vena cavă (o venă mare care transporta sângele din partea inferioară a corpului către inimă).
 
Care sunt remediile disponibile pentru a preveni ameţeală din timpul sarcinii?
 
Sunt mai multe lucruri pe care le puteţi face pentru a reduce nivelul ameţelii pe care o simţiţi. Iată nişte sugestii: Evitaţi să staţi în picioare pe perioade îndelungate. Dacă trebuie neapărat să staţi în picioare, aveţi grijă să mişcaţi picioarele cât mai frecvent pentru a stimula circulaţia. Ridicaţi-vă încet din pat după ce aţi stat întinsă sau în şezut. Acelaşi lucru este valabil şi este foarte important atunci când ieşiţi din cadă. Mâncaţi regulat. Evitaţi perioadele lungi dintre mese; este mai bine să luaţi gustări de-a lungul zilei. Evitaţi băile sau duşurile fierbinţi. Evitaţi să staţi întinsă pe spate după ce treceţi de jumătatea celui de-al doilea trimestru de sarcină. Purtaţi haine largi şi confortabile, care nu stânjenesc circulaţia.
 
Ce trebuie făcut dacă aveţi stări de leşin în timpul sarcinii?
 
Sunt câteva lucruri pe care le puteţi face pentru a atenua senzaţia de leşin. Este un lucru obişnuit să simţiţi că se apropie leşinul în timpul sarcinii, deci aveţi grijă. Iată câteva sfaturi: evitaţi să va ridicaţi repede după ce aţi stat în şezut sau aţi stat întinsă. Această este o cauza frecvenţa a ameţelilor, a senzaţiei de „cap greu” şi stării de leşin.
 
Dacă aveţi senzaţie de leşin, încercaţi următoarele lucruri: Aşezaţi-vă sau întindeţi-vă şi lăsaţi capul în jos. Respiraţi adânc. Desfaceţi hainele strânse. Deschideţi ferestrele şi mergeţi la fereastră sau într-un loc unde circulă aerul. Mâncaţi alimente bogate în fier.
 
Când anume trebuie să contactaţi medicul din cauza ameţelilor?
 
Este necesar să contactaţi medicul imediat dacă ameţeală este însoţită de sângerare vaginală şi/sau de dureri abdominale. Poate fi un semn de sarcină ectopică, placentă inserată jos sau desprindere de placentă.
 
Sursa: www.desprecopii.com