Primarul din Traian vrea s-o zboare pe directoarea şcolii

Marian Negrilă nu este nemulţumit numai de poliţiştii din Traian, ci şi de activitatea directorului unicei şcoli din comună. Primarul este hotărât să o destituie, chiar înainte de a-i expira mandatul, conform noii legi a Educaţiei.

Dacă în cazul poliţiştilor conflictul este ceva mai temperat, între primar şi directorul Şcolii generale cu clasele I-VIII, Maria Răducanu, se duce aproape un război la baionetă. El datează încă din anul 2006, când secretara unităţii a fost dată afară de directoare, în locul său fiind angajată o altă persoană. S-a ajuns la un proces, pe care Maria Răducanu l-a pierdut, fiind nevoită să-i plătească fostei secretare 168 de milioane de lei vechi. Primarul spune că a achitat din bugetul localităţii această sumă, urmând să-i reţină banii, eşalonat, directoarei.

Celebru la Ministerul Educaţiei

Acesta nu este însă unicul motiv al conflictului. Negrilă spune că la şcoală lucrurile au început să meargă bine, în sensul că profesorii chiar îşi fac orele acum, singura nemulţumire fiind legată de activitatea managerială a Mariei Răducanu.  

 

„Dumneaei nu doreşte să-şi rezolve problemele manageriale, n-o interesează, efectiv. Nu-mi aduc aminte să fi rămas vreodată în şcoală după ora 16.30, de când e director, din 2005. Eu fac control noaptea la şcoală, verific uşile, centrala termică, chem paznicii, pentru că dumneaei locuieşte în Vlădila şi nu se poate deplasa. E distanţă mare, vă închipuiţi, 3 km...”, ne-a declarat Negrilă.


Primarul a sesizat conducerea ISJ, dar aici a avut o surpriză neplăcută. Negrilă crede că „generalul” Mariana Gheorghe o susţine pe directoare pentru că au aceleaşi afinităţi politice.

 

„Am fost la doamna inspector general şi nu a acceptat un dialog cu mine. Mi-a spus că, dacă ea era director la Traian, mă dădea afară din şcoală. I-am spus că o aştept şi că dacă nu putem purta un dialog pe cale amiabilă n-are rost să discutăm, rămâneţi cu dumneaei, că poate a semnat adeziunea la PDL, că altfel nu se explică. O voi destitui, dar nu iau această decizie pentru că este de la un anumit partid, ci pentru că nu-şi face treaba”, a precizat primarul.


Şefa ISJ Olt spune însă că Negrilă nu o poate schimba din funcţie, pentru că nu au apărut normele metodologice şi regulamentul de aplicare a legii. Mai mult, precizează Mariana Gheorghe, Consiliul de Administraţie este cel care organizează concursul, iar primarul, prin reprezentantul său personal în acest for, este în minoritate.

 

„De la Traian, reclamaţiile curg râu. Ne ştiu şi cei din minister”, ne-a declarat inspectorul general.

Contractul de management, strict secret


Inspectorul de zonă Marius Căldăraru s-a deplasat ieri în localitate pentru a discuta cu cele două părţi, urmând să prezinte situaţia conducerii ISJ. Maria Răducanu este extrem de afectată de escaladarea conflictului, mai ales că primarul i-a solicitat miercuri convocarea Consiliului de Administraţie, în vederea schimbării structurii, şi să-i prezinte contractul de management încheiat cu inspectoratul. Precizăm că directoarea şcolii din Traian este numită cu delegaţie de către ISJ Olt, iar mandatul îi expiră pe 31 august 2011.

 

„Nu fac parte din niciun partid şi nici nu voi demisiona. Iar Consiliul de Administraţie nu poate fi convocat aşa, peste noapte, cum vrea domnul primar, ci cu 48 de ore înainte. Nu i-am arătat domnului primar contractul de management, pentru că vreau să aflu şi eu dacă are dreptul să-l vadă”, ne-a declarat Maria Răducanu.


Rămâne de văzut când şi cum se va termina acest conflict care aduce prejudicii, cel puţin de imagine, dacă nu chiar procesului de învăţământ. Aşteptăm cu interes şi normele metodologice de aplicare a Legii Educaţiei, atât de contestată.