Primăria Deveselu va amplasa un MIG 21 în mijlocul localităţii

Oltenii din Deveselu vor avea cu ce să se mândrească, în localitatea situată la şase kilometri de Caracal urmând să fie adus un avion MIG 21. Comuna se află printre cele zece administraţii locale care vor primi de la Ministerul Apărării aparate de zbor dezafectate.

Comuna olteană Deveselu era cunoscută până acum doar pentru baza militară şi aeroportul militar care funcţionau în localitate. Tocmai aceste obiective par să marcheze şi în continuare micuţa comunitate din sudul judeţului Olt, zilele trecute, devenind cunoscută pentru toată ţara drept unul dintre locurile în care vor ajunge MIG-uri dezafectate ale Ministerului Apărării Naţionale.


Piloţii militari, care acum sunt pensionari în Deveselu, au insistat mult timp pe lângă primarul Gheorghe Beciu să le aducă un avion MIG chiar în mijlocul comunei lor. Edilul s-a conformat dorinţei oamenilor şi a solicitat aparatul de zbor către minister, dar răspunsul a venit după trei ani.

 

„Istoria cu acest avion este mult mai lungă şi ea porneşte din 2007. În acest an eu am făcut o solicitare la Ministerul Apărării Naţionale pentru un avion. De ce am solicitat? Pentru faptul că de la Deveselu au plecat foarte mulţi piloţi către ţară, urmare a faptului că în 2002 s-a dizolvat unitatea militară de aviaţie. Şi atunci, piloţii rămaşi aici, care acum sunt pensionari, au insistat să solicităm aşa ceva. Nu se putea decât prin primărie”, îşi aminteşte primarul. 

Dezbateri pentru amplasament

Gheorghe Beciu nu poate să declare fără echivoc nici despre viitorul amplasament al aparatului de zbor. În continuare, el îi va asculta pe foştii militari şi va lua o decizie în funcţie de dorinţa acestora.

 

„În momentul de faţă va trebui să am nişte întâlniri cu foştii piloţi, cu fostele cadre militare, să vedem locul de amplasare. Încă nu l-am stabilit pentru că părerile sunt împărţite: unii dintre ofiţeri ar vrea să fie lângă monument la Deveselu, cei din cartierul de blocuri, fostul cartier Militar, ar vrea să fie amplasat acolo”, spune Beciu.


Fostul cartier Militar este amplasat în micuţa pădure de la intrarea în comună şi primarul consideră ca fiind nepotrivită amplasarea MIG-ului aici. El vrea ca viitorul „monument” să fie uşor de observat de cei care merg între Caracal şi Corabia.

 

„Unde vor ei să fie amplasat nu este atât de vizibil. Va trebui amplasat undeva unde să fie o zonă populată şi tranzitată, ca să fie văzut. Cartierul de blocuri este amplasat într-o pădure. Acolo sunt 120 de apartamente, dar nu toate sunt locuite. Săptămâna asta cred că va trebui să găsim o soluţie”, explică edilul.


Primăria Deveselu s-a angajat să asigure întreţinerea şi paza MIG-ului care va sosi în comună.

MIG-ul aşteaptă mutarea

Avionul MIG 21, care va fi amplasat la Deveselu, a fost deja ales de primar. Aparatul de zbor va proveni chiar de la fosta bază militară din comună, însă doar Ministerul Apărării poate decide când va fi mutat.

 

„Eu nu pot să discut cu Ministerul acum şi să-i întreb când. Am discutat cu cei de la unitatea militară care le are în gestiune la ora asta, fostul aeroport Deveselu, şi este nominalizat şi serie şi număr şi totul. Discuţia e făcută când nici nu apăruse hotărârea. Comandantul unităţii militare mi-a spus că este acolo, chiar rămăsese să mă duc să-l văd, dar a venit iarna şi n-am mai ajuns”, spune Gheorghe Beciu.

 

Primarul deja a început să caute specialişti care să ajute la transferul aparatului de zbor de la baza militară în comună: „Trebuie să găsesc doi-trei maiştri militari care au lucrat la ele şi ştiu cum se demontează pentru că nu pot să-l aduc echipat cu aripi. Trebuie să le dau jos şi apoi să le montez, e o chestiune mai delicată”.

Cel mai bun aeroport militar din ţară

Desfiinţată în 2002, unitatea militară de la Deveselu are încă una dintre cele mai bune infrastructuri din ţară. Pista este încă folosită pentru operaţiuni militare.

 

„Infrastructura, însemnând pista, este folosită la aterizări, dar foarte rar. Eu pot să spun că, din toate datele şi informaţiile pe care le am, are cea mai bună infrastructură din ţară ca aeroport militar. Aici, pe pista asta, au aterizat şi avioane Hercules”, spune primarul Beciu.

 

Edilul consideră că este un lucru bun faptul că baza de la Deveselu nu s-a desfiinţat de tot. El crede că eventualii speculanţi imobiliari au fost ţinuţi deoparte.

 

„Baza militară nu este operaţională. Are o structură militară restrânsă şi atât. De asemenea, aici sunt terenuri la peste 500 de hectare. Este un lucru foarte bun că este în proprietatea armatei pentru că altfel se împrăştia”, a spus Beciu.