Poliţia din Balş, în chirie

Poliţia din Balş activează de ani buni într-o clădire veche închiriată. Lunar, 5.500 de lei merg către un bălşean care este proprietarul de drept al clădirii, după ce a câştigat-o în urma retrocedării. Locurile de parcare sunt insuficiente pentru poliţiştii din Balş, care sunt nevoiţi să-şi lase deseori maşinile peste stradă, iar instalaţia electrică foarte veche creşte riscul unui incendiu care ar putea arde foarte multe dosare secrete importante.

Clădirea în care poliţiştii din Balş îşi desfăşoară activitatea se află la câţiva metri de drumul E574. Vechimea acesteia este de peste 60 de ani, iar condiţiile lasă de dorit. Funcţionează ca şi Poliţie dinainte de revoluţie.

 

Poliţiştii încearcă din surse proprii să-şi amenajeze spaţiul de lucru, care să fie cât de cât conform cu limita normalului, de multe ori aducând de acasă diferite bunuri care lipsesc. Anual, 66.000 de lei se duc numai pentru plata cazării şi fiecare lună care trece aduce pierderi Ministerului, pierderi care ar fi putut deveni investiţii într-o eventuală clădire proprie.

Multe promisiuni, nicio realizare

Problema lipsei unei clădiri proprii a Poliţiei Balş a fost dezbătută de nenumărate ori, însă soluţiile au întârziat să apară. În anul 2008, comandantul Ion Şotea, pe atunci locţiitor de comandant, a ridicat problema în faţa ministrului de Interne, Cristian David. A primit şi nişte promisiuni la acea dată de la superiorul său, promisiuni care au rămas numai vorbe-n vânt. 

„Am încercat de nenumărate ori să găsesc o clădire în care să putem funcţiona fără a plăti chirie şi în care să putem investi. Am cerut iniţial o clădire aflată pe Strada Cireşului, unde au funcţionat odată nişte ateliere, dar am înţeles că şi aceea a fost retrocedată. Am cerut ulterior clădirea «Temerarii», în care a funcţionat o şcoală specială, însă nici aceea nu ni s-a putut da. Ar mai fi o variantă clădirea de la intrare în Balş a fostului Renel, despre care ştiu că nu este utilizată. Oricare dintre aceste soluţii ar fi binevenite pentru noi, pentru că aici nu putem face investiţii deoarece clădirea nu ne aparţine”, a declarat  Ion Şotea, şeful poliţiei din Balş.

„În anul 2008 chiar am avut fonduri pentru investiţii în clădire, condiţia era ca acea clădire să ne aparţină. Aici avem foarte puţine locuri de parcare, insuficiente pentru numărul angajaţilor. Instalaţia electrică este foarte veche, iar clădirea are poate peste 60 de ani. Spre exemplu, din fonduri proprii am început să facem renovări la baie, pentru a putea merge omeneşte la o toaletă. Cred că suntem singura poliţie orăşenească în chirie. Am mai schimbat şi aici multe lucruri, am mai adus de acasă, am mai strâns bani. Sper ca până la urmă să se găsească şi pentru noi o clădire în rândul lumii şi să ne încadrăm în normalitate, o clădire în care să putem investi şi pe care s-o putem amenaja încât să semene a Poliţie”, adaugă comandantul.

 

Clădirea fostei şcoli „Temerarii” din zona Monumentului Eroilor din Balş este cel mai aproape de a deveni sediu de poliţie. În cazul acesteia, problema esenţială este că acea construcţie aparţine Inspectoratului Judeţean Şcolar.