FOTO. Târgul de Crăciun din Craiova, în topul celor mai frumoase din Europa

Cu sute de piețe de Crăciun care au loc în Europa în lunile noiembrie până în ianuarie, poate fi copleșitor să decideți pe care să le vizitați. Potrivit jurnaliștilor de la usatoday.com, Craiova se află în topul târgurilor de Crăciun.


Bratislava, Slovacia

Cele trei piețe din centrul orașului sărbătoresc sezonul veseliei cu cumpărături în piața principală, patinaj pe gheață în Piața Hviezdoslavovo și vederi panoramice din vârful castelului Bratislava. Colibele din lemn decorate oferă delicii culinare tradiționale slovace care includ cârnați la grătar și clătite de cartofi prăjiți.

Punctul culminant: Răsfățați-vă cu mâncăruri tradiționale, inclusiv cigánska pecienka (pui, carne de porc sau vită înfășurată într-o chiflă de pâine) și Trdelník (o prăjitură dulce).

Budapesta, Ungaria

Cele două piețe cele mai populare din Budapesta, în Piața Vörösmarty și în apropiere de Bazilica Sfântul Ștefan, oferă obiecte de artizanat, precum și mâncăruri tradiționale de sărbători, cum ar fi gulașul condimentat cu ardei, varza umplută, specialități de Hanukkah și Pálinka - un rachiu tradițional de fructe.

Puneți-vă o pereche de patine pentru a aluneca pe un mic patinoar de gheață lângă pomul de Crăciun. Încheiați ziua vizitând una dintre băile termale din Budapesta - o modalitate sigură de a vă încălzi!

Repere: La bazilică, un spectacol de lumini proiectează scene de sărbătoare cam la fiecare 30 de minute.

Copenhaga, Danemarca

Crăciunul din Copenhaga este găzduit în legendarul parc tematic Tivoli Gardens, unde mii de luminițe colorate și copaci decorați reprezintă o adevărată bucurie vizuală. Tarabele cu mâncare acoperite de zăpadă oferă sandvișuri cu friptură de porc, turtă dulce, budincă de orez și aebleskiver (clătite daneze). Șiruri nesfârșite de tarabe de piață oferă produse tricotate, articole din piele și obiecte de artizanat. Dacă plănuiți să mergeți, va trebui să vă faceți un buget pentru taxele de intrare în parcul tematic.

Atracție: Îndrăzniți să vă bucurați de o excursie în parc: Simpla prezență în acest parc de distracții încântător, construit în 1843, este punctul culminant. Walt Disney a citat Tivoli Gardens ca punct de inspirație înainte de a construi Disneyland.

  • Foto FOTO. Târgul de Crăciun din Craiova, în topul celor mai frumoase din Europa
  • Foto FOTO. Târgul de Crăciun din Craiova, în topul celor mai frumoase din Europa
  • Foto FOTO. Târgul de Crăciun din Craiova, în topul celor mai frumoase din Europa
  • Foto FOTO. Târgul de Crăciun din Craiova, în topul celor mai frumoase din Europa

Craiova, România

În timp ce Piața de Crăciun din București poate fi mai cunoscută, Craiova de Crăciun este bijuteria ascunsă a României, strălucitoare cu patru piețe publice tematice: Mihai Viteazul, Frații Buzești, Doljeana și Shakespeare. Căsuțele de Crăciun pictate bogat și o gamă variată de tarabe cu mâncare și obiecte de artizanat transformă acest oraș într-un tărâm al minunilor.

În Piaţa Mihai Viteazul, veți găsi decor elaborat cu tematică după basmul Crăiasa Zăpezii - un peisaj în culori reci, cu zăpadă, o păpușă Crăiasa Zăpezii, un castel de vis și un patinoar. În contrast, culori calde și Moș Crăciun vesel luminează Piața Frații Buzești. Barurile, restaurantele și hotelurile din jur se implică în distracție, decorându-și holurile și interioarele cu lumini și ornamente.

  • Foto FOTO. Târgul de Crăciun din Craiova, în topul celor mai frumoase din Europa
  • Foto FOTO. Târgul de Crăciun din Craiova, în topul celor mai frumoase din Europa
  • Foto FOTO. Târgul de Crăciun din Craiova, în topul celor mai frumoase din Europa
  • Foto FOTO. Târgul de Crăciun din Craiova, în topul celor mai frumoase din Europa

Dresda, Germania

Pretinzând că este cea mai veche piață de Crăciun din Germania, Dresdner Striezelmarkt există de aproape 600 de ani. Aici veți găsi cântece, povești și câteva sute de tarabe decorate în mod festiv. În fiecare zi, Moș Crăciun și spiridușii săi deschid o fereastră pe un calendar Advent pentru a număra zilele până la Crăciun. Printre bunătățile de Crăciun se numără stollen (pâine germană de Crăciun) și pflaumentoffel, o figurină comestibilă artizanală realizată din prune uscate. 

Praga, Cehia

Acest oraș găzduiește mai multe târguri de Crăciun, dar cele două pe care vi le recomandăm au loc în Piața Orașului Vechi și în Piața Wenceslas, care se află la distanță de mers pe jos una de cealaltă. Colibele din lemn decorate în mod elaborat sunt pline de fețe de masă brodate, ornamente din sticlă, lumânări și alte obiecte de artizanat. Aromele de șuncă prăjită, cârnați și găluște de carne afumată pătrund în aer.

Alăturați-vă localnicilor pentru o cană de grog, un amestec festiv de rom, apă, lămâie și zahăr. Ambele piețe au scene ale Naşterii în grajduri de lemn. În Piața Orașului Vechi, există un grajd cu animale vii, unde copiii sunt bineveniți să mângâie creaturile cu blană.

Punctul culminant: Pomul de Crăciun înalt de 82 de metri este atracția principală din Piața Orașului Vechi.

Salzburg şi Viena, Austria

La aproximativ 2,5 ore de Viena cu trenul, orașul natal al lui Mozart, Salzburg, este scena unui Christkindlmarkt plin de muzică la Dom și Residenzplatz. Tarabele sunt pline cu obiecte de artizanat și bunătăți delicioase, inclusiv migdale prăjite, castane prăjite și mere coapte. Muzica live, povești, parade și expoziții completează festivitățile. Rămâneți pentru noaptea de Anul Nou și bucurați-vă de un foc de artificii uimitor.

În Viena, veți găsi o mulțime de evenimente festive în timpul sărbătorilor, dar Wiener Christkindlmarkt din Rathausplatz este epicentrul Crăciunului aici. În fiecare an, o provincie austriacă diferită donează un brad de Crăciun pentru a fi expus în fața primăriei din Viena. Pe lângă tarabele din piață, copiii se pot plimba cu trenulețul cu reni, iar cuplurile se pot săruta sub Herzerlbaum (bradul inimii).

Puncte de atracție: În Salzburg, răsfățați-vă urechile cu concertele corale angelice. În Viena, mergeți la patinaj pe gheață în Rathauspark.