În prezent, în judeţul Olt sunt opt pieţe agro-alimentare cu program zilnic de funcţionare, însă numai cinci dintre acestea sunt autorizate de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Olt.
Zahana, Steaua şi Progresul, pieţe autorizate
În Slatina funcţionează patru pieţe, dar Fraţii Buzeşti nu este autorizată.
„În acest moment, pieţele Zahana, Steaua şi Progresul, din Slatina, şi cele din Drăgăneşti-Olt şi Caracal sunt autorizate sanitar-veterinar. Neautorizate sunt piaţa Fraţii Buzeşti, din Slatina, şi cele din Corabia şi Balş”, ne-a declarat directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea.
Pentru a intra în legalitate, pieţele agroalimentare trebuie să îndeplinească o serie de condiţii minime: să fie împrejmuite, să aibă apă curentă şi să fie compartimentate.
„Zilele acestea, cei din Balş au început demersurile de autorizare, atât pentru piaţă, cât şi pentru târg”, mai spune Bolborea.
Doar două târguri sunt în legalitate
Nici la capitolul târguri, judeţul Olt nu stă mai bine. Doar târgurile săptămânale din Slatina, care se ţine joia, şi Caracal – lunea, au autorizaţie sanitar-veterinară. În judeţ sunt alte cinci târguri mari – Osica, Văleni, Balş, Potcoava şi Corabia, în care se vând animale, dar fără să fie în legalitate din punct de vedere sanitar-veterinar. Cu titlu generic de târg, în Olt sunt peste 30 de pieţe volante.
„Pentru a putea fi considerat târg, în piaţa respectivă trebuie să se comercializeze animale”, spune Veronel Bolborea.
Ca şi pieţele agro-alimentare, pentru autorizare, târgurile trebuie să fie împrejmuite, să aibă apă curentă, sectorizare în funcţie de speciile comercializate şi un medic veterinar care să verifice documentele de provenienţă a animalelor.