O societate din Slătioara şi una din Bobiceşti, depistate cu persoane care lucrau fără forme legale

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a efectuat, în luna ianuarie, o serie de controale pentru depistarea muncii la negru. Două societăţi, una din Slătioara, care are ca obiect de activitate construcţii metalice, şi una din Bobiceşti, obiect de activitate restaurante, au fost depistate cu muncitori care nu aveau forme legale.

 

Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat, în luna ianuarie, 189 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură.

În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 215 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind:

•           neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de

•           muncă;

•           neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă;

•           netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora;

•           neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;

•           neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție;

•           neefectuarea controlului medical periodic.

Pentru cele mai grave s-au aplicat 110 sancțiuni, din care 104 avertismente și 6 amenzi în valoare totală de 72.000 lei.

De asemenea, în luna ianuarie 2023, inspectorii de muncă au identificat două societăţi care desfășurau muncă nedeclarată(1 persoană la un angajator din Bobicești – activitate restaurante, 1 persoană la un angajator din Slătioara – activitate construcții metalice). Celor doi angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 40.000 lei.