Ministrul Florin Barbu, prezent în judeţul Olt: Viitorul legumiculturii românești este pe mâini bune și pricepute

Ministrul Agriculturii Florin Barbu a anunţat miercuri la Obârşia, în judeţul Olt, că Ordonanţa care prevede plata integrală a sprijinului din cadrul Programului Tomata va fi adoptat în următoarea şedinţă de Guvern.


 Ministrul a fost prezent la evenimentul desfăşurat la Obârşia alături de preşedintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor, Adrian Chesnoiu.

 „Viitorul legumiculturii românești este pe mâini bune și pricepute! Am văzut acest lucru și la Conferința Națională a Legumicultorilor din cadrul HORTISHOW, eveniment desfășurat la Obârșia, județul Olt, la care am avut plăcerea să particip. Am reîntâlnit oameni dragi, am revăzut fermieri dedicați, dornici să implementeze noile tehnologii pentru a continua să obțină legume românești de calitate. Am vorbit deschis despre programele de sprijin pe care le derulăm și investițiile în irigații, mai ales că, din luna martie a anului viitor, vor începe lucrările la încă 35 de kilometri din Canalul Siret-Bărăgan.

 Avem pregătită Hotărârea de Guvern privind plata integrală a sprijinului de 3000 de euro/1000 mp pentru toți beneficiarii eligibili înscriși în Programul Tomata și continuarea Programului de sprijin pentru cultivarea legumelor în spații protejate, act normativ

pe care îl vom adopta în următoarea ședință de guvern”, a declarat Florin Barbu.

 Ministrul a vorbit şi despre centrlee de colectare legume şi fructe care vor fi construite în marile bazine legumicole ale ţării, dar şi despre un proiect-pilot pregătit de Ministerul Agriculturii.

 „Mă bucură interesul fermierilor pentru construirea celor 15 centre de colectare legume și fructe în marile bazine legumicole ale țării, care vor fi gestionate de Casa Unirea în parteneriat cu cooperativele agricole, astfel încât românii să poată găsi în magazine fructe și legume românești tot timpul anului.

 Le-am prezentat celor prezenți și proiectul centrului-pilot, care va fi realizat pe o suprafață de 3000 de metri pătrați, cu temperatură controlată, ce va avea trei benzi de sortare, inclusiv dotări pentru ambalare și un centru de testare al produselor, astfel încât marfa care va fi colectată în aceste centre să dispună de toate certificatele necesare, potrivit legislației în vigoare.

 Noi toți credem în potențialul imens al legumicultorii românești! Împreună putem să aducem produsele din serele și solariile din toată țara în magazine pentru ca toți românii să poată "Cumpăra românește".

 Dorința mea este aceeași ca a fermierilor pe care i-am întâlnit astăzi - 2024 să fie cel mai bun an de până acum pentru toți legumicultorii români!”, a mai spus Florin Barbu.