Judeţul Olt, capitala căluşului românesc. Jocul strămoşesc, jucat în şase localităţi

În luna iunie, judeţul Olt redevine capitala căluşului românesc, iar în acest an căluşarii vor juca în şase localităţi, printre care Slatina şi Caracal.


Ediţia a treia a manifestării culturale „Căluşul Oltenesc” se desfăşoară în şase localităţi, totul culminând cu festivalurile de la Caracal şi Slatina.

Organizatorii evenimentelor au prezentat calendarul desfăşurării, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă care s-a desfăşurat la Palatul Copiilor „Adrian Băran” din Slatina.

„Căluşul de mult nu mai este doar un joc, este o strare de spirit, este un mod de a fi, o sărbătoare, este o emblemă a poporului nostru, consfinţită de intrarea în 2005, alături de dansul căiuţilor şi dansul căluşeilor, în patrimoniul imaterial UNESCO. Judeţul nostru şi-a câştigat, pe harta folclorică a lumii, locul de centru al căluşului românesc. Bineînţeles că nu a fost deloc uşor, sunt ani şi ani de muncă a căluşarilor, a instituţiilor. Sunt cincizeci şi ceva de ani, la Caracal, douăzeci şi ceva de ani, la Slatina, 10-15 ani la Dobroteasa. Alături de căluşari, de instituţii, am reuşit să aducem la această dimensiune căluşul românesc. Este pentru prima oară când avem coerenţa firească a acestor manifestări organizate de judeţul Olt şi iată-ne pe toţi organizatorii de evenimente la aceeaşi masă, dorindu-ne doar să asigurăm cele mai bune condiţii pentru căluşarii noştri, pentru copiii noştri, astfel ca numărul de 70 de formaţii şi ansambluri folclorice cu care se mândreşte judeţul Olt să crească atât din punct de vedere cantitativ, cât şi calitativ”, a declarat directorul Palatului Copiilor, Iliuţă Brăileanu.

Programul „Căluşului Oltenesc”

Manifestările se desfăşoară după următorul program: Dobroteasa, 4 iunie 2023; Tia Mare, 5 iunie 2023; Radomireşti, 7 iunie 2023; Poboru, 9 iunie 2023; Vădastra, 10 iunie 2023; Caracal, 11 iunie 2023; Slatina, 14-18 iunie 2023.

„Acţiunile noastre sunt patru, fiecare cu specificul său. O să începem cu concursul cetelor de căluşari de la Dobroteasa, care aduce căluşul în pieţe şi târguri aşa cum se juca pe vremuri. După care, vor fi patru localităţi -  Tia Mare, Radomireşti, Poboru şi Vădastra, unde copiii noştri, ca şi în anii trecuţi, vor juca căluşul în curţile oamenilor. Iar în ziua de 11 iunie, vom fi la Caracal pentru că, firesc, căluşul se dansează şi la oraş. La Caracal se va desfăşura Festivalul Căluşului Românesc, iar după Rusalii, în perioada 14-18 iunie, ne vom reîntâlni la Slatina, cu gândul la generaţia de mâine, la Concursul Naţional Căluşul Românesc, care se va desfăşura la aceeaşi dimensiune cu aproape 2.000 de participanţi”, a mai declarat Iliuţă Brăileanu.

Finanţarea evenimentului este asigurată de Consiliul Judeţean Olt, Primăria Slatina şi Primăria Caracal.