ITM Olt a aplicat sancţiuni unor angajatori, din Caracal şi Rusăneşti

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a efectuat, în ultima perioadă, controale la agenţii de muncă temporară. S-au aplicat două sancţiuni unor angajatori din Caracal şi Rusăneşti şi au fost dispuse măsuri de remediere a deficienţilor, în urma controalelor la peste 30 de angajatori.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a desfășurat, în perioada 9 februarie-10 martie, Campania Națională privind verificarea modului în care angajatorii români, agenții de muncă temporară și furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupării forței de muncă respectă prevederile legale referitoare la relațiile de muncă și regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României.

Obiectivele campaniei:

-             identificarea angajatorilor care desfășoară activități lucrative cu cetățeni străini non UE;

-             identificarea agenților de muncă temporară care pun la dispoziție cetățeni străini non UE și a utilizatorilor pentru care aceste persoane prestează activitate;

-             verificarea respectării prevederilor legale privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă, respectiv, în cazul agentului de muncă temporară, a contractului de muncă temporară, cu privire la cetățenii străini non UE.

„În perioada campaniei, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 30 de controale, din care patru  împreună cu lucrători ai Biroului pentru Imigrări al Județului Olt, în urma cărora au fost dispuse 25 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate și au fost aplicate două sancțiuni, respectiv un avertisment unui angajator din Caracal pentru netransmiterea elementelor contractului individual de muncă cel târziu în ziua anterioară începerii activității salariatului și o amendă în valoare de 2.000 lei unui angajator din Rusănești pentru negarantarea în plată a salariului minim brut pe țară”, transmite ITM Olt.

De asemenea, au fost verificați 4 agenți care au obiect de activitate servicii de furnizare și management a forței de muncă, constatându-se că nu desfășoară activitate ca agenți de muncă temporară.

Deficiențe constatate:

-             neachitarea drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă;

-             neinițierea negocierii colective;

-             completarea cu date eronate a registrului general de evidență a salariaților;

-             neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă;

-             nerespectarea prevederilor legale referitoare la repausul săptămânal/evidența timpului de muncă.