Vindecaţii de COVID-19 din judeţul Olt, care au două teste de antigen negativ, pot dona plasma necesară pacienţilor aflaţi în stare critică

Nicio persoană din judeţul Olt, vindecată de COVID-19, nu s-a prezentat la Centrul Judeţean de Transfuzii pentru a dona sânge în vederea obţinerii plasmei care poate salva pacienţii aflaţi în stare critică. Cei care doresc să vină în sprijinul bolnavilor aflaţi în stare gravă, în secţiile ATI, trebuie să ştie că pot dona sânge pentru obţinerea plasmei imune dacă au două teste de antigen negativ şi 14 zile de la externarea din spital.

Transfuzia cu plasmă, ca tratament pentru pacienţii aflaţi în stare critică, a început să fie folosită la noi în ţară, însă, deşi la nivel naţional sunt peste 12.000 de oameni vindecaţi, puţini s-au prezentat la centrele de transfuzii pentru a dona sânge.

Potrivit datelor, în judeţul Olt, din cele 53 de persoane vindecate şi externate din spital, nimeni nu a mers să doneze sânge. Aceştia trebuie să ştie că o pot face, dacă au 14 zile de la externare, dar şi două teste de antigen negativ.

„Deocamdată, nu am avut donatori din rândul pacienţilor vindecaţi de COVID-19. Dacă se prezintă pentru recoltarea de plasmă, trebuie să aibă două teste de antigen negativ şi cel puţin 14 zile de la externarea din spital. Chiar dacă în Spitalul Judeţean Slatina nu se poate folosi această terapie, plasma recoltată de la pacienţii vindecaţi ar ajunge la alţi bolnavi din ţară, aflaţi în stare critică”, a precizat Ramona Lesnic, coordonatorul Centrului de Transfuzii Olt.

Plasma se administrează doar pacienților critici confirmaţi cu COVID-19 (prin metoda RT-PCR), cu vârsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasmă convalescentă COVID-19 prin semnarea consimțământului informat și care îndeplinesc urmatoarele criterii:
 - se află într-o secție de ATI dintr-un spital desemnat prin ordin al ministrului Sănătății pentru tratamentul pacienților COVID-19 și avizat de Comisia de ATI.
- prezintă o progresie rapidă a unei pneumonii severe/ a unor infiltrate pulmonare (> 50% în 24-48 ore), în ciuda tratamentului administrat.
- sunt ventilați mecanic de mai puțin de 10 zile sau în pragul intubației și ventilației mecanice (dispnee severă, frecvență respiratorie ≥ 30/min, saturatie în oxigen ≤ 93% cu oxigen pe mască facială, paCO2 >55 mmHg la pacienții fără BPCO).

La nivel naţional, există aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus în oraşele București, Iași, Timișoara şi Sibiu.