Comentariul Gazetei

2019-12-11, 15:04:35

Un medicament prescris copiilor cu statură joasă creşte riscul de cancer

Am citit cu stupoare o comunicare pe site-ul oficial al Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM). Avertizarea este pentru medicamentul Increlex, soluţie injectabilă, substanţa activă fiind mecasermina.

Medicamentul este utilizat pentru tratamentul pe termen lung al pacienţilor cu vârsta între doi şi 18 ani, cu statură joasă din cauza unei afecţiuni cunoscute sub denumirea de „deficienţă primară severă de factor de creştere asemănător insulinei tip 1”. Pacienţii care suferă de această afecţiune prezintă nivele scăzute din hormonul factor de creştere asemănător insulinei tip 1, necesar unei creşteri normale.

Conform avertizării, la copiii şi adolescenţii trataţi cu mecasermină au fost observate cazuri de neoplasme. „Tratamentul cu mecasermină trebuie întrerupt definitiv, dacă apare neoplazie benignă sau malignă şi trebuie solicitate îngrijiri medicale de specialitate”, scrie negru pe alb în adresa de pe site-ul ANM.

Tot în acest raport, se arată că după punerea pe piaţă a medicamentului, un număr mai mare de cazuri de neoplasme au fost identificate la pacienţii care au primit mecasermină.

Adică te duci cu copilul la medic pentru că este scund, îţi prescrie un medicament şi te trezeşti cu o formă de cancer. Mi se pare incredibil. De aici reticenţa mea de a da copiilor medicamente, de orice fel.


Comentarii

Redacţia

2019-12-11 15:04:35

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...