Sănătate

2019-07-19, 13:55:08

Medic de la Spitalul Slatina: „Sunt oameni care nu au fumat niciodată şi au făcut cancer pulmonar. În aceste cazuri, dăm vina pe poluare”

Medicul Angelica Nica de la Compartimentul Chirurgie toracică din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina spune că tot mai mulţi olteni sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar. Unii nu au fumat niciodată iar, în aceste cazuri, medicii dau vina pe poluare. Pacientul are şanse mari la o viaţă normală dacă tumora pulmonară este diagnosticată în fază incipientă.

Medicul Angelica Nica spune că vindecarea unor pacienţi are stânsă legătură cu stadiul în care a fost descoperită boala.

„Cancerul pulmonar merge foarte greu, gurile rele spun că şi operat şi neoperat prognosticul este acelaşi. Din fericire, am văzut şi oameni vindecaţi. Au fost operaţi, au fost diagnosticaţi în stadii incipiente, au făcut chimioterapie şi, dacă nu au apărut metastaze, în cinci-zece ani erau consideraţi vindecaţi. Una este să faci o intervenţie limitată, să fie scos doar un lob, doar un segment, alta să fie invadat plămânul. Am văzut în Franţa cazuri când rezecţia a fost limitată, iar pacientul nu a mai avut nevoie nici de chimioterapie. Vorbim de noduli pulmonari solitari. Pe baza unui examen CT este descoperită la plămâni o leziune mică de un centimetru - doi, maximum trei, că apoi nu se mai cheamă nodul, se numeşte tumoră. Se poate scoate uşor, chiar dacă este cancer, este în stadiu incipient, iar prognosticul este bun. Alta este situaţia când sunt mulţi noduli ce cuprind organe vitale, ambii lobi pulmonari, cu adenopatii. Atunci nu mai putem face nimic, doar luăm o biopsie pentru confirmarea diagnosticului”, a spus medicul de la spitalul din Slatina.

Doctorii au diagnosticat cu cancer pulmonar chiar şi pacienţi care nu au fumat niciodată. În aceste cazuri, se presupune că boala a apărut din cauza poluării.

„Din păcate, diagnosticăm frecvent olteni cu acest tip de cancer. Sunt şi oameni care nu au fumat niciodată, nu au fumat nici pasiv, şi totuşi au făcut cancer pulmonar. În aceste cazuri, dăm vina pe poluare. Poluarea este un factor important în bolile pulmonare”, a conchis medicul Angelica Nica.Comentarii

Redacţia

2019-07-19 13:55:08

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...