Marius Oprescu: „206 proiecte finanţate prin PNDL, în judeţul Olt. Cea mai mare problemă a primăriilor o reprezintă Legea achiziţiilor”

Preşedintele CJ Olt, Marius Oprescu, a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au participat vicepremierul Paul Stănescu, primarul Slatinei Emil Moţ şi deputatul Florin Iordache, că actualele prevederi ale Legi achiziţiilor publice generează dificultăţi în implementarea proiectele de dezvoltare a localităţilor, cum ar fi cele derulate prin PNDL.

Oprescu a explicat că nu obţinerea avizelor şi autorizaţiilor îngreunează implementarea proiectelor, ci Legea achiziţiilor publice.

„În general, primăriile nu au cofinanţare pe proiectele prin PNDL. Nu este un punctaj mai bun dacă vii cu cofinanţare. În general, acest lucru este valabil la proiectele pe fonduri europene pe care le au primăriile. Deci, pe PNDL nu vor fi probleme privind cofinanţarea. Primăriile cheltuiesc bani foarte puţin, doar pe partea de autorizaţii. Cea mai mare problemă a primăriilor o reprezintă Legea achiziţiilor. Obţinerea avizelor şi autorizaţiilor, chiar dacă este o procedură care este obligatorie şi normală, nu cauzează întârziere în implementarea proiectelor”,
a afirmat Marius Oprescu.

206 proiecte din judeţul Olt sunt finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), suma totală alocată fiind de 823 milioane lei.

„În ministerul pe care îl coordonez, sunt foarte multe programe, dar cel mai important este Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Au fost alocate 30 de miliarde de lei, o sumă foarte importantă, fiind un program care funcţionează foarte bine şi are ca obiectiv modernizarea satului românesc. Sumele n-au fost distribuite pe criterii politice, ci pe următoarele criterii: capacitatea financiară a judeţului respectiv, numărul de UAT-uri, populaţie şi suprafaţă. În judeţul nostru, a fost alocată suma de 823 milioane lei pentru 206 proiecte. Cred că aproape toate localităţile beneficiază de cel puţin un proiect prin acest program”,
a afirmat vicepremierul Paul Stănescu.

De cealaltă parte, Marius Oprescu, a anunţat că 70 de primării au semnat deja contractele de finanţare cu Ministerul Dezvoltării.

„În momentul de faţă, au semnat contractele cu Ministerul Dezvoltării în jur de 70 de localităţi, urmând ca ulterior autorităţile locale să scoată la licitaţie acele lucrări. Cât durează licitaţia în fiecare localitate nu mai depinde de noi. Ne întoarce la problemele generate de actuala lege a achiziţiilor care permite contestaţii şi poate să dureze şi mai bine de un an”, a conchis Oprescu.