Grav accident de muncă la Electrocarbon, muşamalizat de conducere

Un grav accident de muncă petrecut la SC Electrocarbon SA Slatina în data de 3 octombrie a fost ascuns de conducerea societăţii, nefiind declarat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Olt, aşa cum cere legea. În acea zi, un muncitor s-a electrocutat şi a căzut de la înălţime. În loc să respecte procedurile legale şi profitând de starea confuză în care se găsea victima, şefii companiei l-au convins pe bărbat să susţină că nenorocirea i s-a întâmplat în afara societăţii. El a fost dus apoi la Urgenţe cu maşina unuia dintre directorii companiei şi internat în spital. Omul s-a ales cu răni grave la o mână şi la un picior, fiind supus unei intervenţii chirurgicale. Lăsat ulterior de izbelişte de şefii săi, el s-a hotărât să spună întregul adevăr.

Electricianul Viorel Călugăru, de 52 de ani, din Slatina, angajat al Electrocarbon de foarte mulţi ani, a intrat luni, 3 octombrie, în tura de după-amiază. Spre seară, el a fost chemat să repare instalaţia de iluminat dintr-un depozit, locul unde avea să i se întâmple nenorocirea.

 

„În jurul orei 19.00 - 19.30, terminasem ceva de reparat la vestiare şi am coborât la cântar. Acolo erau mai mulţi muncitori şi dispecerul, iar unul dintre podişti, Ciobănică, mi-a zis că trebuia reparat iluminatul la CD 5, un depozit pentru carbură. Am fost acolo, am verificat şi m-am întors, spunându-le că nu se prea poate repara. Amurgise, era întuneric, tabloul electric era sus, la înălţime, instalaţia - veche, nu se prea putea face nimic, doar o improvizaţie. Mi-au spus însă că trebuia neapărat reparat. Era de faţă, deci, şi dispecerul, care nu a zis nimic. Am luat scara şi trusa cu scule şi m-am dus. Am încercat să bag o fază acolo, fără să întrerup tensiunea, să le pun un bec care să meargă. Şi atunci s-a întâmplat. Am văzut o flamă, din cauza sperieturii m-am dezechilibrat şi am căzut. M-am pomenit jos. Am sunat dispecerul să vină să mă ia de acolo”, povesteşte muncitorul.


El a fost luat de jos şi transportat cu un motostivuitor la dispensarul unităţii. Între timp, au fost alertaţi toţi şefii companiei, care au ajuns imediat în societate şi, neţinând cont de starea victimei, au demarat negocieri pripite cu aceasta, bărbatul fiind sfătuit să nu spună nimănui că accidentul a avut loc în incinta companiei, în timpul serviciului, ci acasă la el, „pentru că e mai bine aşa” şi pentru că ”oameni suntem”. Ameţit de la căzătură şi cu dureri insuportabile la mâna electrocutată şi la unul dintre picioare, el spune acum că aproape nu înţelegea nimic din ce i se spunea. Omul a fost curăţat de mizerie, „aranjat” şi transportat apoi cu autoturismul folosit de directorul general adjunct al firmei, Ovidiu Pisică, potrivit angajatului, la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean Slatina.

 

„Au rămas cu toţii afară, doar unul dintre ei a intrat cu mine la Urgenţe, după care au plecat cu toţii”, îşi aminteşte victima accidentului, care afirmă că la „negocieri” au fost de faţă, alături de directorul general adjunct, directorul mecano-energetic al societăţii, Constantin Voicu, şeful de secţie Constantin Dicu şi maistrul Dumitru Popescu.

Ce riscă societatea

Viorel Călugăru a rămas internat în spital cu mâna dreaptă arsă de curentul electric şi cu ruptură de femur la piciorul drept, fiind supus unei intervenţii chirurgicale. Promiţându-i-se marea cu sarea dacă nu dezvăluie că de fapt s-a petrecut un accident de muncă, victima a fost uitată de şefi, care au ordonat subordonaţilor să-i asigure acesteia, după externare, doar câte o masă caldă pe zi, refuzată de cel care, pentru că nenorocirea sa nu a fost declarată accident de muncă, nu beneficiază de niciun drept prevăzut de lege în astfel de cazuri.


Externat din spital la sfârşitul săptămânii trecute, angajatul de la Electrocarbon, fără familie şi fără bani pentru tratamentul medical prescris de medici la externare, nedeplasabil încă, el se află acum într-o situaţie extrem de grea. Altfel ar fi stat lucrurile dacă reprezentanţii societăţii respectau legea şi declarau instituţiilor abilitate accidentul de muncă.


Potrivit art. 27, alin. (1) din Legea 319/2006 privind securitatea şi sănătatea în muncă, „angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de îndată, după cum urmează: a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f (accidentele de muncă - n.r.); asiguratorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora; c) organelor de urmărire penală, după caz”.

 

Contactat pentru precizări pe acest subiect, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt, Cristian Ungureanu, afirmă că, dacă victima va sesiza instituţia în acest caz, va urma o anchetă pentru stabilirea adevărului.

 

„Nu am fost sesizaţi că la Electrocarbon s-ar fi petrecut un accident de muncă. În măsura în care vom fi sesizaţi, vom demara cercetări pentru stabilirea adevărului. O astfel de faptă constituie contravenţie şi se sancţionează potrivit legii”, a declarat şeful ITM Olt.


Nedeclararea accidentului de muncă de către angajator „constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.500 lei la 7.000 lei”, potrivit Legii securităţii şi sănătăţii în muncă. În plus, dacă angajatorul nu respectă obligaţia de a cerceta evenimentul poate plăti amenzi ce variază între 4.000 şi 8.000 de lei.

•••

În condiţiile în care un accident de muncă soldat cu incapacitatea temporară de muncă a victimei nu este vreo grozăvie care să atragă pedepse penale pentru angajator, este greu de înţeles de ce conducerea Electrocarbon a ales să ascundă evenimentul din 3 octombrie. Poate că reprezentanţii companiei s-au temut că o anchetă a instituţiilor abilitate ar fi descoperit şi alte nereguli în societate sau poate că a fost doar o prostie din partea lor. Un răspuns oficial al companiei nu avem, pentru că, deşi am încercat să-l contactăm pe directorul general adjunct Ovidiu Pisică, acesta a fost de negăsit.

 

„Domnul director este ieşit din societate. Lăsaţi un număr de telefon şi, când se întoarce, îi voi comunica şi, probabil, veţi fi contactat”, ne-a spus, la telefon, secretara.

 

Ne-am conformat, dar nu ne-a contactat, ulterior, nimeni.