FOTO. Primăria Slatina invită slătinenii la filme cu parfum de epocă. Atelierul Intercultural Victoria a fost inaugurat

Fostul Cinematograf „Victoria” a fost transformat din temelii, clădirea aflată în ruină de zeci de ani având acum un farmec aparte. La doi ani de la iniţierea proiectului, Atelierul Intercultural Victoria a fost inaugurat de municipalitate, slătinenii având posibilitatea până sâmbătă să viziteze clădirea, curtea interioară şi să admire fotografii vechi care aparţin comunităţii locale, ce redau frânturi din istoria oraşului.

Monumentul istoric, ce a fost reabilitat cu ajutorul unei finanţări nerambursabile totale de 7.577.929 lei, autorităţile locale suportând doar 323.756 lei, tronează acum pe strada Lipscani, aducând puţin din fineţea vremurilor apuse.

Atelierul Intercultural Victoria a fost inaugurat marţi, fiind deschisă slătinenilor şi prima expoziţie de fotografie, lansată sub numele „Slatina, casa noastră”. Toate fotografiile expuse sunt realizate înainte de 1990, unele sunt foarte vechi şi au mai bine de şase decenii, sunt adunate de la slătineni şi redau viaţa de zi cu zi, portul, categoriile sociale ale vremii, inclusiv viaţa comunităţii rome. 

Reprezentantul părţii artistice din expoziţia de fotografie, Viorel Curt, spune că a încercat să nuanţeze o poveste cu pozele adunate de la slătineni.

„Avem peste 120 de fotografii adunate de la slătineni, iar eu am încercat să nuanţez o poveste, să arătăm vechiul oraş. Oamenii să facă comparaţii între Slatina din anii ’50 şi Slatina de astăzi. Este evident că tot ce avem vechi trebuie să păstrăm şi să perpetuăm”, a spus Viorel Curt.

Un film, o piesă de teatru... pe Strada Lipscani


Prezent la inaugurare, edilul Slatinei, Emil Moţ, a precizat că această clădire va găzdui pe viitor piese de teatru, proiecţii de film, diferite expoziţii, dar şi concerte.

„Acest eveniment a devenit posibil cu sprijinul financiar nerambursabil al Programului Grants EEA. Parcursul acestui proiect a fost anevoios, însă am ajuns la final. Mulţumim partenerilor noştri din cadrul Fundaţiei Evris Ses din Islanda, dar şi România Film, care ne-a cedat această clădire. Îi asigurăm că în viitor vom desfăşura activităţi aici ce vor fi destinate adulţilor, copiilor, indiferent de etnie sau de coloratura politică. Vor fi activităţi culturale îndreptate către comunitate, proiecţii de film, piese de teatru, activităţi de creaţie, expoziţii şi concerte”, a spus Moţ.

Astfel, slătinenii nostalgici vremurilor trecute, dar şi cei care doresc să afle detalii despre ceea ce însemna cotidianul imediat după Al Doilea Război Mondial sunt aşteptaţi zilele acestea să viziteze frumoasa clădire de pe strada Lipscani şi să participe la evenimentele organizate de reprezentanţii Primăriei Slatina.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Slatina, Mugurel Manea, a declarat că miercuri va avea loc un spectacol cu muzică lăutărească.

„A avut loc deschiderea oficială cu expoziţia de fotografie, ce va fi deschisă până sâmbătă, în această perioadă slătinenii fiind invitaţi să viziteze şi obiectivul. Miercuri, va avea loc un spectacol de muzică lăutărească, iar joi avem programat un atelier cultural. Cei care iubesc teatrul sunt aşteptaţi vineri, când va fi pusă în scenă o piesă de Cehov, iar sâmbătă va avea loc tombola expoziţiei de fotografie, când va fi extras câştigătorul unui aparat de fotografiat profesionist. Totodată, va putea fi vizionat un film alb-negru mut din 1930. Totul va culmina cu un bal tematic. În funcţie de numărul locurilor disponibile, slătinenii sunt aşteptaţi la aceste festivităţi”, a spus Manea.