Comunitate

2018-06-19, 13:16:10

DSVSA Olt în alertă. Un focar de gripă aviară, depistat în Bulgaria, pune pe jar autorităţile

DSVSA Olt anunţă interzicerea circulaţiei sau comercializarea în spaţii publice a păsărilor, după izbucnirea unui focar de gripă aviară în Bulgaria, la Varna. Populaţia este avertizată să înştiinţeze medicul veterinar, dacă sunt depistate păsări moarte. De asemenea, DSVSA Olt monitoritzează şi pesta porcină africană, în ţară existând focare în Delta Dunării şi Satu Mare.

DSVSA Olt ia primele măsuri, după ce un focar de gripa aviară a fost depistat la vecinii bulgari, mai exact în Varna. În cadrul unei sedinţe desfăşurate la Prefectura Olt, directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea, a precizat că nu sunt probleme, în urma controalelor efectuate, însă este bine ca populaţia să respecte anumite reguli.

„Am primit o notificare cu privire la izbucnirea unui focar de gripă aviară în Bulgaria. Este interzisă circulaţia păsărilor, fără documente de provenienţă, şi comercializarea acestora în târguri şi pieţe. Sunt foarte multe târguri în judeţ neautorizate. Singurele autorizate sunt Slătioara şi Grojdibodu.  De asemenea, dacă sunt întâlnite păsări moarte, trebuie înştiinţat neapărat medicul veterinar. DSVSA Olt a monitorizat 16 localităţi de pe cursul râului Olt, au fost efectuate probe de la păsări moarte, însă nu au fost întâlnite probleme”, a precizat directorul DSVSA Olt, Veronel Bolborea.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor Olt monitorizează în această perioadă şi un nou tip de virus, pesta porcină africană, depistat în Delta Dunării şi Satu Mare.

„Este de asemenea interzisă comercializarea porcilor în locuri neautorizate, după ce în Delta Dunării şi în Satu Mare au fost depistate focare de pestă porcină africană. Nu există tratament pentru acest tip de pestă, nu există vaccin, boala evoluează rapid şi produce pagube", a mai spus Bolborea.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă animalele contaminate nu pot fi tratate, existând astfel riscul unor pagube economice.

Comentarii

Redacţia

2018-06-19 13:16:10

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...