DSVSA Olt a verificat toţi porcii de la graniţa cu Teleorman, virusul pestei porcine africane nu a fost confirmat

Inspectorii DSVSA Olt au finalizat controalele la gospodăriile de pe raza localităţilor din judeţ aflate în zona de protecţie, după confirmarea primului focar de pestă procină africană, în judeţul Teleorman, rezultatele arătând că nu există niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la suinele din aceste localităţi.

Directorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Protecţia Alimentelor (DSVSA) Olt, Veronel Bolborea, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că au fost verificaţi aproximativ 8.000 de porci.

„Judeţul Teleorman are comune afectate de pesta porcină africană, aproape de graniţa cu judeţul Olt, iar ca urmare a măsurilor specifice din punct de vedere sanitar-veterinar, a fost impusă o zonă de protecţie de trei kilometri în jurul focarului şi o zonă de surpaveghere de 10 kilometri. În zona de supraveghere a primului focar din localitatea Slobozia Mândra, unde au fost găsite cadavrele a doi porci dintre care unul a fost confirmat ca fiind pozitiv la pesta porcină africană, s-a impus zona de protecţie pe raza localităţilor Izbiceni, Tia Mare, Cilieni, Rusăneşti şi Scărişoara. Au fost verificate toate exploataţiile deţinătoare de porcine, iar din examinarea clinică a colegilor din cadrul Direcţiei Sanitare Venterinare, împreună cu medicii din comune, nu s-a constatat niciun caz de îmbolnăvire sau de mortalitate la porcii din localităţile menţionate anterior”, a declarat Bolborea.

În urma izbucnirii unui al doilea focar de pestă porcină africană în Teleorman, tot la graniţa cu judeţul Olt, DSVSA verifică porcii din 486 de gospodării din localităţile Seaca, Mihăeşti şi Văleni. Este vorba despre peste 1.800 de exemplare.

„Ulterior, a urmat un al doilea focar de pestă porcină în judeţul Teleorman. Am avut o altă mortalitate de purcei. În gospodăria în care a fost descoperit cel de al doilea focar, din ancheta epidemiologică a reieşit că proprietarul porcului l-a plimbat şi pe la un frate din alt capăt al satului Cucuieţi din localitatea Scrioştea. Am intrat în zona de protecţie cu localităţile Seaca, Mihăeşti şi Văleni. La ora actuală, are loc examinarea clinică a gospodăriilor deţinătoare de porci din cele trei localităţi. Până la acest moment, nu mi-a fost semnalizat niciun caz de îmbolnăvire sau mortalitate. Acţiunea va continua, sper ca în cursul zilei de mâine să poată fi terminată”,
a mai declarat Veronel Bolborea.

El a ţinut să precizeze că, în continuare, sunt menţinute aceleaşi măsuri de protecţie, până la interzicerea comerţului cu animale vii.

„A fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor şi pentru cea de a doua zonă de supraveghere, măsurile sunt aceleaşi la ca primul focar. N-au voie să iasă cu animalele în afara exploataţiei, trebuie să respecte regulile de igienă. Târgurile din judeţul Olt sunt închise, nu se comercializează niciun fel de animal, cu atât mai puţin porc. Am primit şi primim sprijin din partea Poliţiei, a Jandarmeriei şi a tuturor instituţiilor din judeţul Olt. Toată lumea este implicată în prevenirea apariţiei pestei porcine, sperăm să nu avem cazuri”, a conchis directorul DSVSA Olt.