Agricultură

2019-06-18, 16:15:38

Ciobanii olteni aşteaptă să le fie preluată lâna. Centre autorizate de colectare, în 12 judeţe

Centre autorizate de colectare a lânii există în 12 judeţe. Cele mai multe, 12 la număr, sunt la Sibiu. 17 fermieri olteni vor să comercializeze, în acest an, aproape 13.000 kilograme de lână, aceştia accesând ajutorul de minimis.

La nivel naţional există centrele autorizate de colectare a lânii la Bacău, Bistriţa Năsăud, Brăila, Constanţa, Galaţi, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Sibiu, Suceava, Tulcea şi Vaslui. Cele mai multe centre de colectare sunt la Sibiu, 12 la număr.

17 fermieri olteni au cerut Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Olt să intermedieze relaţia cu un centru de colectare din Sibiu, pentru a vinde lâna de la 4.014 oi. Ciobanii vor să comercializeze aproape 13.000 de kilograme de lână pentru care să primească ajutorul de minimis.

„Fermierii înscrişi în Program aşteaptă să vină un reprezentant de la un centru de colectare de la Sibiu să le ia lâna. Noi i-am pus în legătură, acum să se înţeleagă să vină să o ia”, a spus directorul adjunct al DAJ Olt, Ion Anuţa. 

Potrivit datelor furnizate de DAJ Olt, cei 17 fermieri care s-au înscris în Programul Lâna sunt din Tufeni, Brebeni, Izvoarele, Curtişoara şi Crâmpoia. Cele mai multe cereri privind înscrierea în Program sunt din Izvoarele şi Curtişoara. Aceştia urmează să primească un leu ajutor de minimis pentru fiecare kilogram de lână comercializat.

În urmă cu doi ani, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a vrut să reînvie tradiţia prelucrării lânii, iar ciobanii să nu o mai ardă. Astfel, prin Hotărârea 500/2017 s-a aprobat un ajutor de minimis pentru crescătorii de ovine.

Comentarii

Redacţia

2019-06-18 16:15:38

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...