Albanezii Memish dau bragă la slătineni de 300 de ani

„Atletul Albanez” îi îndulceşte pe slătineni de 300 de ani cu delicatesele sale, fiind singura firmă privată din România care a funcţionat neîntrerupt în toată această perioadă, chiar şi în timpul regimului comunist. Hashim Memish, care lucrează în prăvălie de la vârsta de 16 ani, spune că nu se teme de criza financiară, prăvălia sa trecând cu bine de situaţii mai grave.

Albanezii din Slatina sunt cunoscuţi în toată ţara şi nu numai pentru braga pe care o vând neîntrerupt de 300 de ani la prăvălia lor, dar şi pentru celelalte produse ca îngheţata, halviţa sau baclavaua. Alături de Alro, „Atletul Albanez” este unul dintre brand-urile oraşului oltean şi singura firmă privată din România care a funcţionat şi în perioada regimului comunist.
Hashim Memish, seniorul familiei, spune că actuala situaţie economică a ţării afectează afacerea, numărul oamenilor care-i calcă pragul prăvăliei fiind unul mai mic. El însă îşi păstrează speranţa, având experienţa unor perioade mult mai grele pentru România decât cele două mari conflagraţii mondiale. „Se simt efectele crizei, cu toate acestea suntem optimişti. Există vorba românească «ieftin ca braga». Astăzi (joi-n.r.) era zi de târg, dar uite că nu e nici picior de om. Avem în spate o experienţă de circa 300 de ani, au fost vremuri grele, două războaie mondiale, şi am reuşit să ne descurcăm de fiecare dată”, a spus Hashim Memish.
Ajuns la onorabila vârstă de 72 de ani, Hashim lucrează în prăvălia familiei din adolescenţă, trecând prin trei regimuri politice: de la capitalism la comunism şi înapoi la capitalism. El remarcă faptul că perioada interbelică a fost cea mai înfloritoare pentru societatea românească: „Am lucrat din tinereţe la prăvălia familiei, de la 16-17 ani. Eram particulari şi în vechiul regim. În perioada interbelică a fost cea mai înaltă cotă de prosperitate. A venit însă războiul şi regimul comunist, care a naţionalizat totul”.

 

„Dacă spunem ingredientele, toţi ar deveni bragagii”

 

Bătrânul bragagiu Hashim face ceea ce a învăţat de la tatăl său, Daoud, secretele meseriei fiind transmise din tată în fiu. „Ingredientele nu se spun. Dacă spunem, toţi ar deveni bragagii”, explică el.
Hashim îşi aminteşte de fosta prăvălie a familiei care se afla prin actuala zonă a Magazinului „Vacanţa” din Slatina. Clădirea a fost dărâmată de comunişti şi Hashim speră să primească despăgubiri pentru ceea ce era al familiei sale: „Am avut locaţia sus, în faţa «Union». Aşteptăm despăgubiri în baza Legii 10. Vrem să construim acolo, vizavi de Parc Hotel, ceva modern, deosebit, păi altfel de ce am luat acel pământ. Va rămâne şi aici, pentru că familia creşte”.
Hashim Memish povesteşte şi despre regimul comunist, care a încercat în nenumărate rânduri să le închidă prăvălia. Comuniştii au fost însă vrăjiţi de braga, îngheţata şi baclavaua albanezilor şi i-au lăsat în pace.

 

Tradiţie continuată

 

De câţiva ani, tinerii familiei Memish - Abdullah, Hasbi şi Imet - au deschis o nouă prăvălie în partea de sus a Slatinei. Hashim se bucură pentru ei şi speră să ducă mai departe tradiţia „Atletului Albanez”. „Acolo este aripa tânără a familiei: Abdullah, Hasbi şi Imer şi mama lor Nadie. Ei privesc spre viitor, lor le revine această sarcină. Mă bucur că cei trei, dar şi Djemal, au înţeles cât de bune sunt sfaturile bătrânilor şi au dus mai departe tradiţia familiei”, a spus el.

 

Personalităţi care au trecut pragul prăvăliei „Atletul Albanez”:
scriitorii Ion Minulescu şi Eugen Ionescu; istoricul Nicolae Iorga; actorii Amza Pellea, Nicu Constantin, Dan Puric; cântăreaţa Doina Badea; fostul fotbalist Gheorghe Hagi; fostul ambasador al Statelor Unite în România James Rosapepe; foştii şefi de stat Nicolae Ceauşescu şi Charles de Gaulle.