Afacerea „Pepiniera” de la Slătioara, bombă cu ceas pentru zeci de familii

Fostul mandatar al miliardarului ieşean Ioan Zapodeanu, care a pus mâna, în condiţii dubioase, pe cele 50 de hectare de teren situate pe suprafaţa fostei pepiniere de la Slătioara, Barbu Văduva, umblă înnebunit după cumpărători ca să lichideze cât mai urgent afacerea. A lăsat şi din preţ, numai să vândă cât mai repede ceea ce nu a reuşit să vândă până acum, ca şi cum ar căuta să scape de vreo belea. Beleaua chiar există, tranzacţia-mamă prin care Zapodeanu a cumpărat întreaga suprafaţă în urmă cu şapte ani fiind anulată de instanţă, într-un proces deschis de Agenţia Naţională de Integritate care a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Curtea Supremă a întors dosarul spre rejudecare la o instanţă inferioară, cel mai probabil din cauza unor probleme de procedură, nu de fond. Barbu Văduva, care ulterior a devenit unic proprietar cumpărând totul de la miliardarul ieşean, tace însă atunci când mai găseşte câte un cumpărător, ascunzând problemele terenului în instanţă. În acest timp, zecile de familii care au cumpărat terenuri acolo şi şi-au construit case stau cu frica-n sân că, la finalul finalului, ar putea fluiera a pagubă.

Omul de afaceri ieşean Ioan Zapodeanu a cumpărat drepturile succesorale asupra celor 50 de hectare de teren în 2009 de la judecătoarea Camelia Alexandrina Acrîşmăriţei, tot din Iaşi, care a intrat în posesia suprafeţei ca moştenitoare a unei familii defuncte din Slătioara, în ciuda faptului că suprafaţa nu a fost niciodată găsită în registrul agricol al comunei. După ce a cumpărat drepturile succesorale asupra terenului, Zapodeanu l-a mandatat pe Barbu Văduva să se ocupe de preluarea celor 50 de hectare pe raza comunei Slătioara, promiţându-i acestuia că îi va da 20 de hectare dacă rezolvă problema. Problema era aşa-zisul vechi amplasament al terenului care nu exista şi pe care Văduva îl solicita din domeniul public al statului. Solicitarea sa a iscat un scandal de proporţii care n-a dus lipsă de presiuni, ameninţări, abuzuri şi plângeri penale.

 

Toate acestea pentru că funcţionarii locali ai Agenţiei Domeniilor Statului, bănuitori în mai multe privinţe, refuzau să-şi dea avizul pentru retrocedarea celor 50 de hectare din domeniul public al statului. Bănuielile asupra legalităţii solicitării erau generate de lipsa mai multor documente din dosar, printre care se număra unul care ar fi putut să consfinţească amplasamentul celor 50 de hectare acolo unde doreau cei interesaţi. Bănuitori s-au arătat şi reprezentanţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Olt. Ulterior, după ce Primăria Slătioara a furnizat, cu o întârziere suspectă, un asemenea document (în context trebuie spus că primarul comunei, Savu Ciocârlan, a fost un aprig susţinător al tandemului Zapodeanu-Barbu), procesul-verbal de delimitare a fost, într-un final, acceptat şi, prin urmare, semnat, solicitarea putând astfel beneficia de Anexa 29 la Legea 247/2005, care prevede condiţiile de reconstituire a dreptului de proprietatea asupra terenurilor care fac parte din domeniul public al statului.

 

Procesul verbal de delimitare n-a fost semnat însă de şeful Oficiului de Cadastru, nici de şeful ADS Olt. Pentru Cadastru a semnat un funcţionar, Nicolae Ion. Deşi numele său a fost pus pe document, reprezentanta ADS Olt, Andreea Badea, n-a semnat nici ea. A semnat, în schimb, cu amândouă mâinile, primarul din Slătioara. Să mai spunem că dosarul a cuprins şi documente cu semnături false.


Ulterior, proprietar unic al întregii suprafeţe a devenit Barbu Văduva, care a cumpărat totul de la Zapodeanu, cel mai probabil la propunerea acestuia după ce afaceristul a mirosit că procesul deschis de ANI l-ar putea lăsa şi fără bani şi fără teren. Iar Văduva a împărţit terenul în loturi de câte 500 şi 1.000 metri pătraţi pe care a început să le vândă, ascunzând cumpărătorilor faptul că terenul face obiectul unui proces în instanţă.

Tranzacţie anulată de instanţă

Să revenim şi să spunem că drepturile succesorale asupra terenului l-au costat pe Zapodeanu 210.000 de euro. Tranzacţia avea s-o lase însă pe judecătoarea care a vândut fără pâine, fiind ulterior dată afară din magistratură după ce a fost condamnată la închisoare cu suspendare pentru incompatibilitate şi conflict de interese, întrucât cumpărătorul era pârât într-un proces judecat chiar de magistrată la Judecătoria Iaşi, dar şi pentru fals în declaraţii, pentru că judecătoarea nu a consemnat corect în declaraţia de avere data, forma înstrăinării şi numele persoanei căreia i-a vândut terenul.

 

Toate acestea au fost descoperite de Agenţia Naţională de Integritate (ANI), al cărei raport a fost contestat de Camelia Alexandrina Acrîşmăriţei în instanţă, judecătoarea neavând câştig de cauză. Ulterior, tot ANI a fost cea care a cerut Curţii de Apel Suceava anularea contractului prin care Zapodeanu a cumpărat drepturile succesorale asupra celor 50 de hectare de la Slătioara. Procesul a fost judecat de Curtea de Apel Suceava, care în 2014 a admis acţiunea inspectorilor de integritate şi a constatat „nulitatea absolută a contractului de vânzare-cumpărare de drept succesoral nr. 1693/26.07.2007 încheiat între pârâţi”.


Singurul care a făcut recurs a fost Ioan Zapodeanu, procesul ajungând la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care la sfârşitul lunii trecute s-a pronunţat, admiţând recursul şi dispunând rejudecarea cauzei la Judecătoria Iaşi. Pentru că ÎCCJ nu a pus punct final procesului, înseamnă că Înalta Curtea a admis recursul şi a retrimis dosarul spre rejudecare pe probleme de procedură, nu de fond.

 

„Procesul se va încheia, până la urmă, cu aceeaşi soluţie, respectiv anularea contractului, pentru că el a fost încheiat cu încălcarea prevederilor legale. A fost dovedit acest lucru prin condamnarea la închisoare cu suspendare a judecătoarei care a vândut”, afirmă unul dintre specialiştii contactaţi de Gazeta Nouă.

Încă o victimă

În acest context, neliniştile celor câteva zeci de familii care au cumpărat loturi de pământ pe suprafaţa fostei pepiniere şi care şi-au construit acolo case sunt întemeiate. Pentru că, chiar dacă au fost cumpărători de bună credinţă, în condiţiile în care instanţa va constata, din nou, nulitatea absolută a contractului prin care Zapodeanu a cumpărat dreptul succesoral de la magistrata din Iaşi, ei vor fi în aer. Cel mult se vor putea întoarce împotriva celui care le-a vândut terenurile pentru a-şi cere banii înapoi. Totul în cadrul unui proces în instanţă, evident, a cărui soluţionare s-ar putea întinde pe durata câtorva ani.

 

În plus, astfel de procese se lasă întotdeauna cu executarea judecătorească a debitorului şi, de cele mai multe ori, cel executat este găsit gol şi de bani şi de bunuri. Să mai spunem că Barbu Văduva a reuşit să mai vândă, recent, mai multe hectare de teren unui om de afaceri local, căruia, de asemenea, nu i-a spus nimic de procesul în instanţă, acesta aflând întreaga poveste după ce a semnat documentul tranzacţiei.