Herghelia Brebeni, contribuție remarcabilă în filmele istorice românești

Caii și călăreții de la Herghelia Brebeni au contribuit semnificativ, între anii 1962-1971, la realizarea unor filme emblematice ale cinematografiei românești, precum Tudor, Haiducii, Columna și Mihai Viteazul, marcând istoria culturală națională prin participarea lor la scene memorabile și filme premiate internațional.


Informaţia este confirmată în lucrarea recent apărută „Comuna Brebeni – Vatră de străveche locuire”, scrisă de profesorul de geografie Radian Vasile.

Cai şi călăreți de la Herghelia Brebeni, între anii 1962-1970, au participat ca figuranți la câteva filme care au marcat istoria cinematografiei româneşti, notează autorul.

„Astfel, în anul 1962 angajaţi ai fermei au contribuit prin măiestria lor un mare film istoric din Cinematografia noastră. Actorul Emanoil Petrut, ca dovadă a prețuirii de care s-au bucurat călăretii, se află în centrul unei fotografii din perioada filmărilor, înconjurat fiind de acestia. De la herghelia din Brebeni a provenit si murgul din filmul „Tudor”, film care de altfel a fost premiat cu un mare premiu internațional, „Crucea Sudului”, la Festivalul Internațional de Film de la la Buenos Aires”, scrie profesorul în lucrarea sa. 

În timpul filmărilor s-au remarcat: Enache Gheorghe, Tonescu Ion, Nedelcu Grigore, Nedelcu Ghiţă, Mandache Nicolae, Nedelcu Pandele. 

„Toate aceste nume le vom regăsi și în seria de filme „Haiducii" începută de regizorul Dinu Cocea în 1965-1966, respectiv în filmele „Haiducii" (1965) şi „Haiducii lui Saptecai" (1970). 

Tot în anii 60, şase ani mai târziu după filmul „Tudor”, în 1968, angajaţi ai Hergheliei Brebeni au fost participanți scenele de luptă din filmul „Columna”, un elogiu adus monumentului aflat Roma. , ridicat de împăratul Traian după războaiele daco-romane. Este primul film românesc nominalizat la Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”, fiind considerat cel mai bun film românesc despre antichitate și este o mândrie pentru locuitorii comunei Brebeni că au contribuit la realizarea unei capodopere a Cinematografiei româneşti. 

A urmat participarea la filmările pentru, „Mihai Viteazul" (1971), regizat de Sergiu Nicolaescu, multe scene din film fiind realizate în zona comunei Brebeni, cu participarea cailor și călăreților de la Herghelia Brebeni”, mai arată sursa citată.

„Comuna Brebeni – Vatră de străveche locuire”

Lucrarea realizată de profesorul Radian Vasile este structurată în zece capitole, care acoperă diverse aspecte ale comunei Brebeni, reflectând bogata sa istorie și tradițiile. Monografia începe cu prezentarea cadrului natural, continuând cu istoricul local, incluzând bisericile, conacul și evenimentele istorice marcante.

Economia comunei este detaliată în raport cu dezvoltarea agricolă și cooperativismul, urmată de aspecte ale vieții culturale, administrative și demografice.

Alte secțiuni importante includ educația, personalitățile locale, obiceiurile și tradițiile. Evocatoare este şi arhiva foto ilustrativă.

Lucrarea a văzut lumina tiparului la editura Sitech.

sursa foto: scan „Comuna Brebeni – Vatră de străveche locuire”