FOTO. Ziduri de la Cazinoul Slatina, demolat în 1966, găsite în apropierea Bisericii Sfânta Treime

Mai multe ziduri provenite de la clădirea Cazinoului Slatina, dărâmat de autorităţile comuniste în 1966, au fost descoperite, în urma lucrărilor de reabilitare a Bisericii Sfânta Treime din centrul istoric al municipiul.


Istoricul Aurelia Grosu spune că imobilul în care funcţiona Cazinoul din Slatina se afla în perimetrul din faţa bisericii.

„Suntem pe cale să descoperim urmele Cazinoului din Slatina care timp de 86 de ani, din 1880 până în 1966 când a fost demolat, a făcut parte din viața orașului. Ne-am obișnuit ca arhitectul Sever Mitrache să ne bucure cu minunatele lui surprize. Urmărind îndeaproape lucrările la biserica Sfânta Treime, se aștepta să apară în perimetrul din fața monumentului resturi de zidărie provenite de la clădirea Cazinoului. Până la obținerea avizelor necesare, arhitectul Sever Mitrache a adunat „oastea” de jupânițe și feciori candidați la arhitectură și au efectuat minimele operațiuni de salvare „in situ” a urmelor descoperite”, spune Aurelia Grosu.

Timp de 86 de ani (1880-1966), Cazinoul, situat pe la mijlocul străzii Lipscani, în fața Bisericii Sfânta Treime, a făcut parte din viața orașului.

Era o clădire frumoasă, în stil neoclasic și a rămas în istoria locului prin remarcabila amprentă culturală. Astfel, în anul 1888, elevii de la gimnaziul „Radu Greceau”, sub îndrumarea profesorilor Iuliu Moisil și Auguste Saint Andre, joacă în limba franceză o piesă de Racine, din fondurile strânse cumpărându-se  cărți pentru biblioteca liceului.

Secția „Oltul” a Ligii pentru unitatea culturală a românilor a organizat la Cazinou numeroase activități pentru sprijinirea mișcării de eliberare națională a românilor din provinciile aflate sub stăpâniri străine, pregătindu-se terenul pentru Marea Unire. Un afiș ne arată că la 28 februarie 1893, are loc premiera piesei de teatru dedicată dr. Vasile Lucaciu, lider memorandist întemnițat la Szeged, scrisă de actorul slătinean Emil Nicolau și jucată de  trupa de actori slătineni a „Societății Dramatice Burienescu”.   

La parter s-a amenajat în anii 1910-1920 o elegantă berărie, celebră în epocă.

În anii 1950 aici au susținut spectacole Maria Lătărețu, Ioana Radu, Ion Luican, Mircea Crișan, alături de trupe de balet și de revistă, precum și reprezentații ale actorilor amatori din Slatina ori serbări școlare.

O parte din veniturile Cazinoului erau donate Bisericii Sfânta Treime pentru întreținerea acesteia.

Cazinoul este demolat în anul 1966, iar stradela care pornește din Lipscani și coboară în actuala stradă Mihail Kogălniceanu, a fost denumită Cazinoului, păstrându-i-se, astfel, amintirea.