FOTO. Centrul de Asistenţă Medico-Socială Caracal, reabilitat graţie unui proiect de 11 miliarde de lei. Bătrânii beneficiază de condiţii moderne

Centrul de Asistenţă Medico-Socială Caracal a fost inclus într-un proiect în valoare de 11 miliarde de lei vechi. Clădirea a fost reabilitată şi dotată cu mobilier nou, a fost înfiinţată o spălătorie proprie, iar cei 50 de bătrâni beneficiază acum de condiţii moderne.

Centrul de Asistenţă Medico-Socială Caracal se află în subordinea CL Caracal, iar aici sunt îngrijite persoane vârstnice care au şi afecţiuni cronice. Totodată, Primăria Caracal direcţionează la acest Centru toate cazurile sociale.

Directoarea Centrului de Asistenţă Medico-Socială Caracal, Ileana Preda, a declarat că pacienţii au vârsta cuprinsă între 64 şi 95 de ani, mulţi având şi afecţiuni cronice.

„Suntem asociaţi cu un azil, dar nu suntem un azil. Aici îngrijim persoanele vârstnice cu afecţiuni cronice, preluăm pacienţii din spital şi cazurile sociale. Avem pacienţi de la 64-65 de ani până la 94-95. Finanţarea ne vine de la Primăria Caracal, care suportă salariile personalului TESA şi a celui sanitar auxiliar, compartimentul medico-sanitar şi medicamentele fiind suportate de către DSP Olt. Mai mult de atât, noi le asigurăm bătrânilor care au nevoie chiar şi scutece”,
a spus Ileana Preda.

Trist este că multe familii uită de bătrânii neputincioşi ce sunt internaţi aici.

„Mulţi îi aduc aici, le vând casa, iar apoi nu au unde să-i mai ia. Noi încercăm să-i integrăm în familii pe aceşti bătrâni, însă de foarte multe ori aparţinătorii uită de ei. Uneori nu vin nici atunci când îi chemă şi le spunem că bătrânii se vor stinge. Am avut un caz, a murit doar după ce l-au băgat pe poarta casei”, a spus Preda.

Mobilier nou şi o spălătorie proprie

Clădirea, ce funcţionează în curtea Spitalului Municipal Caracal, a fost reabilitată graţie unui proiect în valoare de 11 miliarde de lei vechi, fondurile fiind suportate în proporţie de 90 la sută, iar restul de la autorităţile locale caracalene.

Lucrările au început în toamna anului 2013 şi, în mare, au fost finalizate. Astfel, întreaga clădirea a fost modernizată, o anexă a fost extinsă şi transformată în spălătorie, iar lenjeria şi hainele pacienţilor nu vor mai fi spălate la spital. Au fost aduse 30 de paturi cu capete rabatabile şi 30 de măsuţe mobile. Mai mult de atât, cele 23 de saloane au fost dotate cu televizoare, unele având şi răcitoare.


Centrul are 36 de angajaţi din care doi asistenţi şi 17 infirmiere. Directoarea Centrului îşi doreşte să mai angajeze încă un medic, după ce o doctoriţă a plecat la Craiova.

Bătrânii internaţi aici beneficiază de condiţii moderne şi au asistenţă medicală.