Doar şase piscine autorizate, în judeţ, pentru acest sezon estival

Din cele 16 piscine existente în judeţ, doar şase au primit autorizaţia de funcţionare din partea reprezentanţilor Direcţie de Sănătate Publică Olt pentru acest sezon estival. Oltenii care se îmbăiază în locuri necorespunzătoare riscă să se aleagă cu boli.

La nivelul judeţului există 16 piscine: opt în zona Slatina, şapte în zona Caracal şi una la Corabia. Reprezentanţii DSP Olt susţin că doar şase astfel de piscine sunt sigure, fiind autorizate din punct de vedere sanitar pentru sezonul estival 2016, trei fiind în curs de autorizare.

Deşi numărul piscinelor autorizate în anii anteriori este mult mai mare, reprezentanţii lor ar trebui să încheie la începutul fiecărei veri contracte de prestări servicii.

Conform directorului DSP Olt, Talia Cincă, deşi piscinele autorizate cu ani în urmă nu ar mai fi sigure, iar patronii nu au venit să încheie contractele de prestări servicii, acestea tot ar putea funcţiona, legislaţia în vigoare având multe hibe.

„Logic ar fi ca, dacă nu încheie contractul de prestări servicii pentru calitatea apei de îmbăiere, să nu mai apară ca autorizate. Pe parcursul anilor, din 2011 până în prezent, au fost 16 autorizate, pentru că ele se dau pe perioadă nedeterminată. Aşa e legislaţia prost făcută. Nouă au depus cereri de prestări servicii ca să meargă înainte. Codul pe piscină este făcut pe declaraţie pe proprie răspundere, răspunde patronul dacă desfăşoară astfel de activităţi. Sunt mulţi care merg pe această declaraţie, pentru că aşa le permite legislaţia”,
a spus Cincă. 

Doctoriţa Talia Cincă a precizat că monitorizarea calităţii apei de îmbiere, la piscinele ce sunt autorizate, se derulează în baza contractelor de prestări servicii.

„Reprezentanții celorlalte piscine, până în prezent, nu au înaintat documentaţia privind viza pentru anul curent. Programul de monitorizare a calităţii apei de îmbăiere a început din 15 mai 2016, înaintea debutului sezonului de îmbăiere cu aproximativ două săptămâni. Monitorizarea calităţii apei de îmbăiere se derulează pe baza contractelor de prestări servicii cu determinarea parametrilor microbiologici şi parametri fizico-chimici, cu scopul de a preveni apariţia unor afecţiuni dermatologice, precum dermatitele, micozele cutanate”,
a precizat Talia Cincă.

Din cauza îmbăierii în locuri necorespunzătoare, oltenii se pot alege cu conjunctivită, otită, meningite şi encefalite, boli digestive prin ingestia de apă.

Un loc sigur unde slătinenii îşi pot petrece aceste zile toride de vară este Plaja Olt, care a primit autorizaţie de funcţionare din partea DSP Olt pentru cele două piscine, cea pentru adulţi şi cea destinată copiilor.


Menthol Slatina, Pitic Slatina, Malitext Scorniceşti, President Stejaru şi Octicar Potcoava sunt celelalte piscine autorizate pentru această vară.