Cinci firme amendate și o fabrică de oțet închisă după verificările DSVSA Olt

În prima jumătate a lunii iulie, DSVSA Olt a efectuat 30 de controale în domeniul igienei alimentare, aplicând cinci sancțiuni în valoare totală de 71.000 lei pentru nereguli constatate în unități de procesare și comercializare a alimentelor, menținând totodată suspendarea unei fabrici de oțet.



Potrivit unui comunicat remis de DSVSA Olt, au fost identificate o serie de abateri de la normele sanitar-veterinare, pentru care au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 71.000  lei, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, astfel:  

  - 1 sancțiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la un supermarket, în valoare de 10.000 lei, spațiile din zona de depozitare produse alimentare ambalate sunt neîntreținute corespunzător; 

- 1 sanctiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la o unitate fabricarea pâinii și a produselor proaspete de patiserie, în valoare de 10.000 lei, pentru întretinerea necorespunzătoare a spațiilor de producție;

- 1 sanctiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la  o unitate de morărit, în valoare de 10.000 lei, pentru etichetare necorespunzatoare a produselor alimentare;

- 1 sancțiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la o unitate de fabricarea prajiturilor si a produselor conservate de patiserie, în valoare de 10.000 lei, pentru depozitarea necospunzatoare a produselor.

- 1 sancțiune contravențională, conform HG 984/2005 cu modificările și completările ulterioare, la o unitate de procesare carne, în valoare de 67.000 lei, pentru supraaglomerare în spațiile de depozitare, fiind imposibilă inspectarea în totalitate a paleților cu marfă, nu s-a putut face dovada efectuarii dezinfecției mijloacelor de transport produse alimentare din evidentele prezentate, a fost identificată marfă retur în depozitul frigorific, întreaga cantitate a fost dirijată către unitate de neutralizare.

Totodată, sursa citată precizează că se menține în continuare suspendarea activității unității de fabricare a oțetului, sancțiune aplicată ca urmare a deficiențelor constatate, în urma controlului efectuat de consilierii din cadrul DSVSA Olt, respectiv: lipsa evidențelor de materii prime utilizate, imposibilitatea de a se poate efectua trasabilitatea loturilor de produse finite, lipsa programului de autocontrol și buletine de analiză pentru produsul finit, starea de sănătate a angajaților nu este verificată, ceea ce poate avea ca rezultat obținerea de produse neconforme legislației sanitare veterinare.