Comuna pe care aleşii şi politicienii şi-o amintesc doar când aleargă după voturi

Oamenii locului se pot mândri, dacă nu cu fostele biruinţi şi împliniri socialiste, iar astăzi cu privilegiile şi „deliciile libertăţii şi ale democraţiei”, măcar cu istoria comunităţii ai cărei cetăţeni sunt.

Mai toţi ştiu că sunt urma-şii unei civilizaţii rurale multiseculare, ai răzeşilor de pe vremea lui Toma Buzescu, care a lăsat aici vatră pentru fosta aşezare Tomeşti (astăzi Buzeşti) pomenită, de pildă, într-un act de delimitare a moşiei Stănislăveşti, datând de la văleatul 1655.

 

Există însă o mărturie şi mai veche despre istoria comunei, conţinută într-un hrisov din 25 aprilie 1531, prin care domnitorul Vlad Înecatul întărea nişte sate unei mănăstiri. Sunt pomeniţi cu acest prilej, ca martori, „Petro şi Dobrian din Corbul”. Se împlinesc deci, în 2011, 480 de ani de atestare documentară a comunei, moment pe care Consiliul Local a decis să-l celebreze printr-o suită de manifestări culturale programate să se desfăşoare în vara acestui an.

Iluzii pierdute

Inginerul zootehnist Constantin Dinuţ e primar la Corbu de mai bine de 21 de ani. Era instalat pe funcţie de fostul FSN local chiar în ziua de Crăciun, 1989 şi, de-atunci, cu fiecare legislatură alegătorii l-au reconfirmat mereu ca edil-şef. Cu un clişeu „tocit” de atâta uzitare, am putea zice că fostul inginer a devenit şi este primar de profesie. „Chiar aşa - zice şi domnia sa. M-am cununat cu primăria şi parcă altceva n-aş mai şti să fac, decât administraţie rurală”. Din păcate, ne dă de înţeles interlocutorul, vremurile sunt cum sunt, iar guvernanţii, în loc să ajute ţara, o duc spre sărăcie şi faliment. Iar asta se răsfrânge şi asupra satelor.


Acum două decenii, cei de la Corbu porneau, şi ei, ca întreaga ţară, cu mari speranţe într-o viaţă liberă şi mai bună. Înghiţeau pe nemestecate gogoşile şi minciunile politicienilor şi se iluzionau că vor curge curând, curând, laptele şi mierea. Privind înapoi la răstimpul scurs, mulţi constată cu amărăciune că mari isprăvi şi progrese nu s-au întâmplat. Ce-i drept, acum poţi să-ţi spui liber părerea, să-l critici pe primar, sau pe deputat, să-i mai tragi şi lui Băsescu, ori lui Boc, câte o înjurătură porcoasă, găseşti de toate în magazinele şi barurile privaţilor, dar nu prea ai cu ce să cumperi. Sărăcia e tot aia, de dinainte, de pe vremea bâlbâitului.


Prudent din fire, primarul Dinuţ nu s-a aventurat în a aburi sătenii cu lozinci şi promisiuni fără acoperire:
„Am învăţat din primii ani că nu trebuie să mă bazez pe minciunile guvernanţilor, ci doar pe ceea ce ştiu eu că pot să fac pentru oamenii comunei - zice domnia sa. Rareori s-a întâmplat să primim vreun sprijin în realizarea unor proiecte. Am un fişet plin cu astfel de proiecte. Zac acolo, pentru că nu sunt bani pentru finanţare. Singura investiţie terminată în 20 de ani este extinderea sediului primăriei (lucrare în valoare de 3 miliarde de lei vechi), terminată în 2008, pentru care încă mai avem de plătit constructorului (SC Vlad Construct). În rest, de câte ori am bătut drumurile la Bucureşti, am dat peste înalţi decidenţi guvernamentali care mi-au pus beţe în roate”.


În 2007, în baza HG 577, la Corbu, demarau lucrările pentru alimentarea cu apă a localităţii, investiţie în sumă de peste 22 de miliarde de lei vechi, cu scadenţă la 30 septembrie 2009.

 

„Sunt primar PSD - ţine să precizeze Constantin Dinuţ - dar confirm că am primit un real sprijin şi o finanţare substanţială (5,19 miliarde lei) de la guvernul liberal Tăriceanu. Cu aceşti bani s-au forat două puţuri de 150 m adâncime şi s-a pozat conducta de distribuţie pe o distanţă de 5 km. După care, o dată cu instalarea guvernului Boc, finanţarea s-a oprit. Din proiectul în ansamblu mai sunt de pozat încă 15 km de conductă, de construit gospodăria de apă. De doi ani de zile stăm cu investiţia blocată. Puţurile se vor colmata şi va fi nevoie de costuri suplimentare pentru decolmatare. Am decis în consiliul local să dăm guvernul în judecată. În disperare de cauză am fost anul trecut până la Ministerul Dezvoltării ca să încerc să le atrag atenţia că lucrarea se degradează. Un director general, subaltern de-al doamnei Udrea, m-a întrebat, în răspăr, ce şefi are în componenţă Consiliul Judeţean? I-am răspuns că preşedintele şi un vicepreşedinte sunt de la PSD, iar un al doilea vice e de la PNL. M-a luat peste picior acel domn director general, spunându-mi că dacă vreau bani pentru investiţie, să mai fac rost de un preşedinte de Consiliu Judeţean portocaliu şi treaba se rezolvă. Totul, inclusiv finanţările, se dau, nu de ieri, de alaltăieri, pe criterii politice. Aşa n-o să mai progresăm niciodată”.
 
Alte proiecte pentru la... Sfântul aşteaptă

Primarul umblă în fişet şi înşiră pe masă: Proiect reabilitare pod beton armat peste râul Vedea (18 miliarde lei), depus la guvern din anul 2006 (s-au alocat doar 600 milioane lei pentru proiectare); Proiect integrat (pe Măsura 322) în valoare de 2,5 milioane euro pentru extindere reţea apă şi canalizare în satul Corbu, asfaltare drumuri comunale (sat Corbu), modernizare cămin cultural (stă în aşteptare de doi ani de zile); Proiect pentru înfiinţare parc comunal (depus la Fondul de Mediu din anul 2009 şi nu s-a primit niciun răspuns); Proiect pentru amenajare bază sportivă (pe Ordonanţa 7/2009) depus la finele anului 2009 şi pentru care s-au alocat doar 4.000 lei pentru efectuarea studiului de fezabilitate ş.a.m.d. Dacă în timpul guvernării Tăriceanu la capitolul investiţii, în comună s-a finanţat şi s-a mai mişcat câte ceva, odată cu venirea la putere a administraţiei PDL, totul a încremenit.

 

„La toate rectificările bugetare am fost ocoliţi, iar la finele lui 2010 ni s-a mai luat şi 50.000 lei (500 milioane) din bugetul alocat. Am strâns cureaua la sânge. De bine, de rău, funcţionarii şi-au luat până acum salariile, am găsit resurse şi pentru plata ajutoarelor sociale. Mă aştept ca anul 2011 să fie şi mai rău cu această guvernare catastrofală la cârmă”, conchide dl primar.

Răsplată pentru că l-au votat

Deşi la Corbu a luat peste 65 la sută din sufragii, alesul Bobeş n-a călcat măcar o dată prin comuna care l-a votat. Un alt fericit ales de amărăştenii din Corbu e senatorul Ion Toma. A coborât o dată din maşină să stea de vorbă cu sătenii în campania electorală şi a mai fost văzut prin Corbu încă o dată. Uninominali, şi unul şi celălalt, şi-au ilustrat legătura... intrinsecă şi directă cu colegiul pe care-l reprezintă şi îl păstoresc democratic prin... absenţă. Vor mai călca poate prin Corbu, dacă vor mai candida, în toamna viitoare, când vor promite oamenilor marea cu sarea. „Nu ne-au ajutat cu absolut nimic - confirmă edilul comunei. De promisiuni de-ale sus-puşilor şi de gogoşile lor electorale avem podurile şi hambarele pline” - ne spun sătenii întâlniţi pe uliţele comunei.