Deschis în urmă cu cinci ani în cartierul Steaua, Complexul de Servicii „Sf. Ştefan“ este un sistem temporar de primire a copiilor străzii, precum şi a copiilor abuzaţi, neglijaţi sau exploataţi din judeţul Olt. Centrul a fost înfiinţat prin hotărârea Consiliului Judeţean Olt, aflat în subordinea Serviciului pentru prevenirea situaţiilor de risc şi intervenţie în regim de urgenţă din structura Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Olt, şi beneficiază de o capacitate de 14 locuri.
Tot în cadrul complexului există şi compartimentul Telefonul Copilului, care poate fi apelat la numărul 0800800564 de toţi cei care vor să aducă în atenţia organelor abilitate diverse probleme privind minorii din Olt. Potrivit consilierului juridic Anton Popa, cele mai multe apeluri primite se referă la copiii ai căror părinţi au plecat la muncă în străinătate.
Rolul complexului de servicii
Primul pas în rezolvarea situaţiei copiilor defavorizaţi este identificarea acestora, prin intermediul liniei verzi puse la dispoziţie, a poliţiei, asistenţilor sociali sau personalului desemnat de către conducerea complexului cu monitorizarea minorilor din judeţ. Apoi, în funcţie de situaţiile întâlnite, copiii sunt găzduiţi temporar, primesc asistenţă medicală şi consiliere psihologică, urmând a se stabili dacă vor fi trimişi în căsuţele de tip familial, vor trece în grija unui asistent maternal sau vor fi reintegraţi în familie. „Căsuţele de tip familial sunt apartamente de patru camere sau case cumpărate ori puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean. Aici locuiesc maximum şase copii, care sunt supravegheaţi de personalul complexului. Avem astfel de căsuţe în tot judeţul, nu numai în Slatina”, a precizat consilierul juridic.
Copiii beneficiază de condiţii europene
Datorită fondurilor Phare primite, complexul de servicii din Slatina s-a dezvoltat foarte mult începând cu anul 2007. Astfel, copiilor le sunt oferite dormitoare pentru două până la patru persoane, utilate cu mobilier modern, aer condiţionat şi o cameră comună dotată cu o mică bibliotecă, jucării şi televizor. S-au investit bani şi în locurile de joacă, în spatele clădirii fiind amenajat un părculeţ cu spaţii verzi şi leagăne. Nici educaţia nu a fost neglijată. „Copiii merg la grădiniţă şi la şcoală, iar activitatea lor şcolară este monitorizată permanent.
Chiar dacă cei mai mulţi dintre ei provin din familii sărace, dezorganizate, au înregistrat rezultate bune la învăţătură”, a menţionat Constantin Şerban, un alt consilier al complexului. În ceea ce priveşte activitatea extraşcolară, minorii pot să meargă în oraş cu bilet de voie, păstrează legătura prin intermediul telefonului cu membrii familiei şi pot primi vizite de la aceştia.
Viaţa după majorat
După împlinirea vârstei de 18 ani, măsura de protecţie specială a copilului este sistată, iar tinerii sunt preluaţi în sistemul pentru adulţi, prin care sunt ajutaţi să-şi găsească o locuinţă socială şi un loc de muncă.