În urma rezultatelor dezastruoase înregistrate, în ultimii ani la examenul de Bacalaureat, dar şi din cauza numărului scăzut de elevi, primăria a decis desfiinţarea Colegiului Tehnic „Ion Mincu” Slatina. Măsura va intra în vigoare din următorul an şcolar, elevii şi profesorii unităţii de învăţământ fiind transferaţi Colegiului Tehnic „Alexe Marin”, ca secţie de construcţii.
„Din nefericire pentru un liceu, dar din fericire pentru învăţământul slătinean şi nu numai ci şi pentru cel oltean, în anul şcolar 2014-2015, vom avea în Slatina un liceu în minus. Deci şi la Olimpiada Liceelor se vor întrece opt licee, nu vor mai fi nouă. Am ales să unim Colegiul «Alexe Marin» cu Colegiul «Ion Mincu» pentru că în zona respectivă, prezenţa elevilor este una scăzută iar rezultatele Bacalaureatului sunt de-a dreptul catastrofale. Rămâne să se organizeze Inspectoratul Şcolar, nu ne băgăm noi în modul lor de organizare. Din punctul meu de vedere, se va adăuga Colegiului «Alexe Marin» şi acest profil de construcţii. Probabil că va fi şi un director adjunct care se va ocup efectiv de această ramură”, a declarat Minel Prina, primarul Slatinei.
Edilul a ţinut să-i avertizeze pe managerii celorlalte unităţi de învăţământ că, dacă nu vor gestiona corect activitatea şcolară, pot să ajungă în aceeaşi situaţie ca CT „Ion Mincu”.
„Vreau să le atrag atenţia celor care conduc aceste unităţi de învăţământ că nu este absolut necesar ca viitorii noştri adolescenţi să aibă un liceu, ci trebuie să ştie o meserie. Este foarte important lucrul acesta. Degeaba ai un liceu, dacă n-ai diplomă de Bacalaureat, iar rezultate din ultimul timp ne spun că în unele licee din Slatina rezultatul Bacalaureatului este jignitor de prost. Încerc să trag un semnal de alarmă, pe această cale, că normele şi cheltuielile cu aceste licee nu o să le mai ducem la îndeplinire, în condiţiile în care nu vor fi şi rezultate”, a mai spus Prina.
CT „Ion Mincu”, în conservare, până la transformarea într-un centru universitar
Minel Prina a arătat că municipalitatea va conserva sediul CT „Ion Mincu”, urmând să acceseze fonduri europene pentru modernizarea imobilelor în vederea înfiinţării unui campus universitar.
„Toţi copiii vor învăţa la Liceul «Alexe Marin», urmând ca acest imobil al Liceului de construcţii să intre în conservare şi, odată cu noua perioadă de accesare a fondurilor europene, să-l putem reabilita şi să facem acolo un campus universitar”, a spus primarul.
Prina şi-a exprimat speranţa că, după ce primăria va pune la dispoziţie aceste facilităţi, mai multe universităţi îşi vor deschide filiale la Slatina.
„Eu sper ca, odată cu acest lucru, cu alocarea acestor imobile unei viitoare facultăţi, unui viitor centru universitar, să avem mai mult succes şi, de acum încolo, să ştim că acolo este universitate. Aşa rezolvăm unele probleme şi de la Liceul «Ion Minulescu», unde funcţionează Universitatea din Piteşti. Este posibil să vină şi alte universităţi destul de puternice, având o bază materială solidă, unde copiii pot să înveţe”, crede edilul.
Primarul Slatinei a adăugat că măsura are şi un caracter social, mulţi dintre absolvenţii de liceu fiind puşi în situaţia de a nu-şi continua studiile din lipsă de bani.
„Am luat această decizie şi ne dorim să înfiinţăm acest centru universitar pentru că nu toţi părinţii au posibilitatea să-şi ducă copiii la Craiova, la Piteşti sau la Bucureşti, unde cheltuielile sunt foarte mari. Aici ne dorim să creăm o facultate, o universitate cu mai multe profiluri, astfel încât să aibă o oportunitate şi cei care doresc să înveţe şi nu au resurse materiale”, a mai spus Prina.
Grădiniţele normale, arondate celor cu program prelungit
Grădiniţele cu program normal din Slatina, în special cele de la parterul blocurilor, vor fi arondate celor cu program prelungit, din următorul an şcolar, potrivit planului de reţea şcolară aprobat de legislativul local.
„Marea majoritate a grădiniţelor cu program normal se află la parterul blocurilor. Am încercat să preîntâmpinăm acest lucru şi, pe viitor, în condiţiile în care se schimbă legislaţia, să avem unde să ne sprijinim astfel încât persoanele care lucrează în aceste unităţi de învăţământ să nu-şi piardă locul de muncă şi, mai mult, părinţii care îşi duc copiii la aceste unităţi de învăţământ să aibă aceleaşi facilităţi în continuare. În acest caz, am arondat grădiniţelor cu program prelungit grădiniţele cu program normal”, a arătat Minel Prina.
Noua reţea şcolară va avea mai puţin cu patru unităţi de învăţământ cu personalitate juridică.
„Am făcut o analiză din care a rezultat că trebuie să reducem numărul unităţilor de învăţământ cu personalitate juridică pentru a avea o mai bună gestionare a resurselor, atât umane cât şi materiale şi financiare. În urma acestei analize, am redus reţeaua de învăţământ din municipiul Slatina de la 30 de unităţi cu personalitate juridică la 26”, a concis primarul Prina.