Avorturile la cerere, doar în Ambulatoriul de Specialitate al SJU Slatina

Într-o perioadă în care măsurile de contracepţie sunt pe toate drumurile, mai sunt oltence care se aleg cu o sarcină nedorită. Anul trecut, 33 de femei s-au prezentat la Ambulatoriul de Specialitate din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina şi au solicitat o întrerupere de sarcină, serviciu medical pentru care pacientele plătesc 150 lei.

Deşi metodele contraceptive sunt la îndemâna tuturor, mai sunt oltence ce se aleg cu o sarcină nedorită, iar ulterior decid că trebuie să facă o întrerupere. Avorturile la cerere se fac, teoretic, doar în Ambulatoriul de Specialitate al SJU Slatina sau în cabinete particulare, femeia ce solicită acest lucru fiind nevoită să plătească serviciul medical ce i se oferă.


Medicul şef de la nivelul Ambulatoriului de Specialitate din cadrul SJU Slatina, Laura Jijăescu, spune că, anul trecut, 33 de paciente au solicitat o întrerupere de sarcină. Medicul a declarat că pacientele sunt nevoite să plătească iniţial o consultaţie, urmând ca apoi, în funcţie de recomandarea medicului ginecolog, să se facă întreruperea de sarcină.


„În 2014, am avut 33 de paciente care au solicitat o întrerupere de sarcină. O întrerupere de sarcină costă 150 lei, iar cele la cerere se fac doar în Ambulatoriul de Specialitate, nu pe secţiile de Obstetrică-Ginecologie. Pacientele plătesc, iniţial, consultaţia de 35 de lei, urmând ca în funcţie de recomandarea medicului de specialitate să vină să facă întreruperea de sarcină la cabinetul destinat acestei proceduri, plătind diferenţa de 115 lei”
, a spus Jijăescu.


Costurile pentru un avort în clinicile private diferă în funcţie de tip, de anestezie, dacă este chiuretaj sau aspiraţie, dacă sarcina a trecut sau nu de 12 săptămâni, dacă este un avort la cerere sau din motive medicale. În clinicile private, un chiuretaj uterin la cerere, cu anestezie generală poate ajunge şi până la 1.000 lei.

 

Medicii de la nivelul spitalului slătinean nu mai pot face astfel de intervenţii la cerere pe cele două secţii, unde ajung doar cazurile cu probleme medicale.