Amenzi în valoare de 180.000 de lei, pentru angajatorii din Olt depistaţi cu muncitori la negru

Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt a amendat şapte angajatori, în luna septembrie, depistaţi cu muncitori fără forme legale, suma totală a sancţiunilor aplicate ridicându-se la suma de 180.000 de lei. Domeniile de activitate în care lucrătorii au fost prinşi fără contract de muncă sunt: construcţii, fabricarea articolelor plastice, coafor, confecţii textile şi comerţ.

Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat, în luna septembrie,  206 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă.

Domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. 

În urma controalelor efectuate, s-au identificat 242 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate 115 sancțiuni, din care 105 avertismente și 10 amenzi în valoare totală de 191.000 lei.

„În luna septembrie 2021, inspectorii de muncă au identificat 10 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (o persoană la un angajator din Caracal, coafură- 20.000 lei; o persoană la un angajator din Balș, fabricarea articolelor din plastic- 20.000 lei; două persoane la un angajator din Slatina, construcții- 40.000 lei; două persoane la un angajator din București, punct lucru Potcoava, comerț, 40.000 lei; două persoane cu timp parțial la un angajator din Schitu, construcții- 20.000 lei; o persoană la un angajator din Caracal, confecții textile,-20.000 lei; o persoană la un angajator din Radomirești, comerț- 20.000 lei).  Celor 7şapteangajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 180.000 lei”, a precizat Bogdan Ţucă, purtător de cuvânt al ITM Olt.

Cele mai frecvente deficiențe constatate în timpul controalelor au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.