Alex Florenţa - Parchetul General, Marius Voineag - DNA şi Alina Albu - DIICOT, propunerile pentru cele trei mari parchete ale României

Ministrul Justiţiei a transmis luni, propunerile pentru Parchetul General şi DNA, Alex Florenţa şi Marius Voineag, iar miercuri propunerea pentru DIICOT - Alina Albu. 


Procedura presupune ca Ministerul Justiției să trimită propunerile pentru avizul consultativ la secția de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. Dacă avizul este negativ, atunci Ministerul Justiției va relua interviul cu candidatul propus pe temele sesizate de secția de procurori din CSM. În urma interviului, Ministerul Justiției poate sau nu să își susțină propunerea, care este înaintată președintelui. Klaus Iohannis are decizia finală, arată g4media.ro.

Marius Voineag a fost contracandidatul actualului șef DNA și, ca procuror de caz, Voineag a instrumentat unul dintre dosarele lui Sorin Ovidiu Vântu și ale sindicalistului Liviu Luca, dosarul Ultrapro Computers, dosarul manipulării pieței de capital privindu-l pe fostul șef al SIF Banat Dragoș Bîlteanu, iar la PG a intrumentat dosare de contrabandă și obținere ilegală de fonduri. Procurorul Voineag a scris în declarația sa de avere că a primit 502.500 de lei la petrecerea de botez.

Alex Florin Florenţa este procuror DIICOT și a fost contracandidatul actualei șefe a Parchetului General, Gabriela Scutea, a cărei activitate a criticat-o deschis în cadrul interviului pentru funcția de procuror șef.

Alina Albu este șefa interimară a Serviciul de combatere a criminalității organizate din cadrul Secției cu același nume a DIICOT, conduse interimar de procurorul Alex Florența. Ea lucrează în domeniul combaterii criminalității organizate din 2003, potrivit CV-ului său. Oameni din sistem o evaluează pe Alina Albu drept unul dintre cei mai buni procurori din DIICOT, cu dosare foarte grele la activ. Alina Albu a lucrat în dosare cunoscute precum Clanul Clămparu, crimele de la Caracal sau Academia Infractorilor. Gruparea cunoscută drept ”Academia infractorilor” a dat zeci de lovituri asupra unor magazine de lux din Marea Britanie, Franța, Belgia și Italia, de unde au furat bunuri estimate la peste zece milioane de euro. Tot ea a început dosarul fraților Sile și Nuțu Cămătaru, finalizat de un alt procuror, Marian Sântion, mai arată g4media.ro.