Adrian Chesnoiu: Contract de arendă a terenului agricol pentru o perioadă de minimum 10 ani!

Comisia de Agricultură din Camera Deputaţilor a decis ca un cotnract de arendă a terenului agricol să fie pentru o perioadă de minimum 10 ani.

Deputatul PSD Olt Adrian Chensoiu a declarat că era nevoie de o astfel de măsură pentru a elimina din factorii de risc la care este supus fermierul român.

„Contract de arendă a terenului agricol pentru o perioadă de minimum 10 ani! Agricultura este domeniul de activitate cu cei mai mulți factori de risc externi, foarte greu sau unii dintre ei, imposibil de controlat de către fermieri! E de ajuns să vorbim de secetă sau inundații, de grindină sau îngheț, de dăunători sau animale de pradă, de fluctuația prețurilor la inputuri sau lipsa fertilizanților sau a forței de muncă specializate, pentru a realiza că toți acești factori de risc nu depind in mod direct de fermier! De aceea, pentru a elimina din factorii de risc la care este supus fermierul român, suntem obligați ca măcar ce ține de noi să facem! Pentru a aduce o oarecare stabilitate în agricultura României și a genera performanță, avem nevoie de modificări ale cadrului juridic al arendării! Una din cele mai arzătoare probleme în acest moment este stabilirea clară a duratei minime a contractului de arendare, în așa fel încât să fie protejat atât arendatorul cât și arendașul”, a transmis Adrian Chesnoiu.

El a adăugat că măsura trebuie să genereze predictibilitate pentru fermieri şi stabilitate în activităţile agricole.

„Ca parlamentar, fost președinte al Comisiei pentru agricultură și ministru al Agriculturii, după discuții intense cu asociațiile profesionale și după ce am ascultat multe și diverse argumente, la inițierea legii am considerat că o perioadă minimă de 10 ani este suficientă pentru a ajuta în continuare fermierul român și satul românesc. Această perioadă minimă a fost agreată prin consens și la nivelul Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților. Prin votul dat azi în ședința comisiei, suntem la un pas de reglementarea situației arendării care să genereze predictibilitate pentru fermieri și stabilitate în activitățile agricole”, a conchis fostul ministru al Agriculturii.