7 greșeli pe care să le eviți atunci când alegi cabina de duș

În zilele noastre, tot mai mulți designeri de interior iau foarte în serios misiunea de a amenaja baia într-un mod cât mai autentic, fără a renunța la funcționalitatea acesteia. Dincolo de noțiunea de design, însă, dacă treci prin acest proces pe cont propriu, ține cont de alți doi factori foarte importanți: cel practic și cel tehnic. 


Nu de puține ori, oamenii ajung să facă unele greșeli în timpul selecției și instalării unei cabine de duș. Chiar dacă acestea par a fi banale, ele pot cauza, probleme pe termen îndelungat în viitor. Află în continuare care sunt ele!

Greșeli comune în procesul alegerii sau instalării cabinei de duș 

Cabinele de duș sunt disponibile în atât de multe modele și dimensiuni, încât nu ar trebui să întâmpini probleme în găsirea uneia perfecte pentru baia ta. Pe de altă parte, în timp ce poți găsi destul de ușor un ghid pentru alegerea cabinei de dus, nimeni nu îți spune și ce greșeli să eviți dacă dorești să faci acest proces pe cont propriu.

1. Nu eficientizezi spațiul într-un mod cât mai simplu

Dacă nu ai loc decât pentru un duș foarte mic, cel mai bine este să te orientezi către o cabină de tip nișă, cu paravan încastrat. Astfel, te folosești de ceea ce ai deja la dispoziție, adică peretele și podeaua. O cabină de duș cu cadă ar ocupa un spațiu foarte prețios din cauza amprentei de sol pe care o are.  

2. Nu știi ce sistem de deschidere a ușii îți permite baia

Ai de ales între două modele: ușă batantă sau rulantă.

Ușile de duș pivotante sunt frumoase și dau un farmec aparte băii, însă trebuie instalate numai dacă există suficient spațiu liber în jur, pentru ca acestea să se deschidă liber. Dacă ușa cabinei se lovește de un alt obiect din baie atunci când se deschide, acest lucru reprezintă un inconvenient. 

3. Faci economii false prin alegerea unor finisaje de slabă calitate

Știai că de foarte multe ori, cabinele de duș sunt înlocuite doar din cauza unor mânere rupte ce nu mai pot fi reparate sau a bazinului crăpat? La fel, dacă sticla este de calitate incertă, aceasta se poate sparge la un șoc mai puternic și va fi nevoie să înlocuiești întreaga structură. Asta înseamnă timp și bani risipiți.  

4. Pornești de la început cu o serie de măsurători incomplete

Una dintre cele mai frecvente greșeli de bază în alegerea cabinelor duș este realizarea unor măsurători superficiale.

O măsurătoare corectă include lungimea și înălțimea spațiului disponibil, dar și amprenta la sol a cabinei de duș. Cât spațiu din podeaua băii este necesar pentru a o monta? Dacă alegi o cabină de duș cu bazin, măsoară distanța ambilor pereți și lasă cel puțin 30 de centimetri în plus ca marjă de eroare, pentru că unele modele de căzi de duș au pereții în relief.  

5. Alegi un model greu de curățat

Cine își dorește să curețe în fiecare zi o cabină de duș? Evită modelele cu un design ce pare greu de întreținut, mai ales dacă include  multe linii curbate, canale și îmbinări unde s-ar putea aduna murdăria.  

6. Nu verifici cât de ermetică este cabina

Este foarte important să verifici dacă ușile au o garnitură de etanșare și dacă se închid perfect, astfel încât să nu picure apă pe podea.

Totodată, verifică dacă jetul de apă ar putea lovi direct zonele vulnerabile, cum ar fi îmbinările dintre bucățile de sticlă sau partea cu balamale a unei uși batante. De asemenea, capul de duș nu ar trebui să fie fixat spre un punct de deschidere al ușilor. 

7. Nu verifici gradul de înclinație 

Înclinarea bordurii și a zonei de scurgere influențează nivelul de reținere a apei în interiorul cabinei. Pentru ca apa să se poată scurge suficient de repede, zona de scurgere trebuie să fie ușor mai jos, astfel încât să se creeze o pâlnie în jurul ei. De asemenea, bordura exterioară trebuie să fie ceva mai înaltă, astfel încât să nu se piardă apă pe podea când deschizi ușa.

Așadar, pentru a evita mai multe drumuri inutile pe la magazinele de bricolaj și găuri în buget, evită din timp să faci aceste câteva greșeli de ordin tehnic sau practic atunci când alegi cabina de duș.